Mideye Nasıl Hortum Atılır ?

Berk

New member
Mideye Hortum Atma Nedir?

Mideye hortum atma, tıpta "nazogastrik tüp" (NG tüpü) yerleştirme işlemi olarak bilinen, bir hastanın mideye, burun yoluyla ince bir tüp yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem, çeşitli tıbbi durumlarda tedavi veya tanı amaçlı yapılır. Genellikle, hasta sıvı alımını veya beslenmeyi gerçekleştiremiyorsa, mideyi boşaltmak veya ilaç tedavisi yapmak gerektiğinde kullanılır.

Mideye Hortum Atma İşlemi Neden Yapılır?

Mideye hortum atma işlemi, birkaç farklı tıbbi durumda gerekli olabilir. Bu işlemin yapılma sebepleri arasında şunlar yer alır:

1. Sıvı ve Besin Alımının Sağlanması Yutma güçlüğü çeken hastalarda, özellikle beyin felci veya nörolojik hastalıklar gibi durumlarda, besin ve sıvı alımını sağlamak için NG tüpü kullanılır.

2. Mideyi Boşaltma Mide içeriğinin çıkarılması gerektiği durumlarda, örneğin zehirlenme veya mide kanaması gibi acil durumlarda, mideye hortum atılır.

3. İlaç Tedavisi Bazı hastalıkların tedavisinde ilaçların doğrudan mideye verilmesi gerekebilir. Bu, özellikle oral yolla ilaç alamayan hastalar için kullanılır.

4. Test ve Tanı Mideye hortum atmak, mide asidini ölçmek veya içeriğini değerlendirmek amacıyla da kullanılabilir. Ayrıca, mideye giren bir yabancı cismi çıkarmak için de bu yöntem uygulanabilir.

Mideye Hortum Atma İşlemi Nasıl Yapılır?

Mideye hortum atma işlemi, genellikle hastane ortamında yapılır ve belirli adımlar takip edilir. Bu adımlar şunlardır:

1. Hazırlık Hasta, işlemin rahat geçmesi için bilgilendirilir ve genellikle sırt üstü veya oturur pozisyonda bulunur. Mideye hortum atma işlemi genellikle lokal anestezi veya sakinleştirici ile yapılabilir, ancak çoğu zaman ağrısızdır.

2. Tüpün Yerleştirilmesi İnce bir tüp, genellikle hastanın burun deliklerinden birine yerleştirilir. Tüp burun yoluyla ilerler ve yemek borusu aracılığıyla mideye doğru yönlendirilir. Bu adımda, hastanın doğru şekilde nefes alabilmesi için nazik bir şekilde tüpün ilerlemesi sağlanır.

3. Tüpün Pozisyonunun Kontrolü Tüp, midenin içine ulaştığında, doğru pozisyonda olup olmadığı bir süre belirlenir. Bunu doğrulamak için, tüpün ucundan genellikle bir sıvı çekilir veya bir röntgen filmi çekilebilir.

4. İşlem Sonrası Hortum yerleştirildikten sonra, hastaya gerekli tedavi uygulanır. Bu süreç, genellikle hastanın durumu stabil hale getirilene kadar devam eder. Tüp, genellikle birkaç gün ya da tedavi süresi boyunca hastanın vücudunda kalabilir.

Mideye Hortum Atmanın Riskleri Nelerdir?

Her tıbbi işlem gibi, mideye hortum atma işlemi de bazı riskler taşıyabilir. Bunlar şunlardır:

1. Enfeksiyon Tüpün yerleştirildiği bölge, özellikle burun delikleri, enfeksiyon riski taşıyabilir. Ayrıca tüpün vücutta kalması uzun süreli olduğunda, iç organlarda enfeksiyon gelişebilir.

2. Yaralanma Tüpün yanlış yerleştirilmesi durumunda, yemek borusunda veya mide duvarında yaralanmalar meydana gelebilir.

3. Burun ve Boğaz Tahrişi Hortum, uzun süre burunda ve boğazda kaldığında tahriş edebilir, bu da ağrıya ve rahatsızlığa yol açabilir.

4. Hortumun Sıkışması veya Tıkanması Tüpün içinde herhangi bir tıkanıklık oluşursa, hastanın tedavisi zorlaşabilir. Ayrıca tüp, hastanın vücudunda yer değiştirebilir veya yanlış bir pozisyona girebilir.

Mideye Hortum Atma İşleminde Hangi Hastalar Risk Altındadır?

Bazı hastalar, mideye hortum atma işlemi için daha yüksek risk taşıyabilir. Bu hastalar şunlardır:

1. Yaşlılar Yaşlı hastalar, genellikle yutma güçlüğü ve zayıf mide kasları nedeniyle bu işlemi daha sık gereksinim duyabilir. Ancak yaşlı hastalar, daha fazla komplikasyon riski taşıyabilirler.

2. Nörolojik Hastalıkları Olanlar Parkinson hastalığı, inme veya beyin felci gibi nörolojik hastalıklar, hastaların besinleri güvenli bir şekilde yutmalarını engelleyebilir. Bu hastalar için mideye hortum atma daha sık yapılır.

3. Kritik Durumda Olan Hastalar Yoğun bakımda tedavi gören hastalar, besinleri yutamadıkları için NG tüpü yerleştirilmesi gerekebilir.

4. Zihinsel Engelli Bireyler Yutma becerisi gelişmemiş zihinsel engelli hastalar için de mideye hortum atma işlemi gereklidir.

Mideye Hortum Atma Sonrası Bakım

Mideye hortum atma işleminden sonra, hastaların doğru bakım alması önemlidir. Bu bakım süreci şunları içerir:

1. Tüpün Temizliği ve Bakımı Hortumun düzgün çalışabilmesi için düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Tüp, tıkanmaları engellemek için de sık sık kontrol edilmelidir.

2. Enfeksiyon Kontrolü Mideye hortum yerleştirilmesi, enfeksiyon riskini artırabilir, bu yüzden hastanın hijyenine dikkat edilmesi önemlidir. Aynı zamanda hastanın vücudundaki tüp bölgesinde kızarıklık, ağrı veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri gözlemlenmelidir.

3. Hastanın Takibi Hortumun yerleştirilmesinin ardından hastanın mide fonksiyonları, sıvı dengesini ve genel durumu izlenmelidir. Mideye hortum atma işleminden sonra bazı hastalarda mide bulantısı veya rahatızlık hissi görülebilir.

Sonuç

Mideye hortum atma işlemi, ciddi sağlık sorunları yaşayan hastalar için kritik bir tedavi yöntemidir. Bu işlem, genellikle beslenme desteği sağlamak, mideyi boşaltmak veya ilaç tedavisini yönlendirmek için kullanılır. Her ne kadar etkili bir çözüm olsa da, doğru teknikle ve dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Bu işlem sırasında enfeksiyon, tahriş, veya tüp tıkanıklığı gibi komplikasyonlar oluşabileceği için dikkatli bir takip gerektirir.