Yeni Zelanda ve Avustralya, Oy Verme Yaşını Düşürmeyi Düşünüyor

AliDayı

New member
Avustralya Mektubu Avustralya büromuzun haftalık bültenidir. Üye olmak e-posta ile almak için.

Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi geçen hafta 18 yaşının gençlerin insan haklarını ihlal ettiğine karar verdiğinde, hem orada hem de komşu Avustralya’da tartışmayı yeniden alevlendirdi.

İklim değişikliği giderek daha acil bir konu haline geldikçe, oy verme yaşı sorunu son birkaç yılda yeni bir boyut kazandı.

Yeni Zelanda’da Yüksek Mahkeme davası, gençlerin kendileri ve gelecekleri üzerinde orantısız bir etkiye sahip olacak iklim değişikliği gibi konularda oy kullanabilmeleri gerektiğini savunan Make It 16 adlı bir grup genç kampanyacı tarafından gündeme getirildi. Geçen yıl Kanada’da benzer bir mahkeme mücadelesi başlatılırken, Birleşik Krallık gibi diğer ülkelerdeki genç iklim aktivistleri de oy kullanma yaşını düşürmek için baskı yaptı.

Avustralya’da bağımsız milletvekili Monique Ryan gelecek yıl bir yasa tasarısı çıkarmayı planladığını söylerken, Yeşiller Partisi konuyu bu hafta başlarında Senato’da tartışmaya açtı.


Yeşiller lideri Larissa Waters tartışma sırasında “Gençler politik olarak her zamankinden daha bilinçli” dedi. Sözlerine sahip olmadıkları kararlardan etkilenen bir gezegeni ve ekonomiyi miras alacaklarını da sözlerine ekledi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi hukuk fakültesi araştırma dekan yardımcısı Faith Gordon, bugün gençlerin iklim krizi, Ukrayna’daki savaş ve giderek istikrarsızlaşan bir ekonomi ile giderek daha istikrarsız bir dünyada büyüdüğünü söyledi. Aynı zamanda veri, “hükümet politikalarının ve harcamalarının yaşlı insanlar lehine çarpık olduğunu” gösteriyor.

Tüm dünyada siyasi parti üyeliğinin düşüşte olduğu bir dönemde, 16 ve 17 yaşındakilerin oy kullanmasına izin verilmesi, daha fazla gencin siyasetle ilgilenmesini teşvik edebilir. 16 ya da 17 yaşındakiler bazı seçimlerde oy kullanma fırsatını değerlendirip çok sayıda oy kullandılar. Örneğin, 2014’teki İskoç referandumunda, 16-17 yaşındakilerin 18-20 yaşındakilerden daha yüksek oranda oy kullandığını söyledi.

Avustralya’nın çocukları 10 yaşından itibaren cezai olarak sorumlu tuttuğunu belirtti, “bu nedenle, o yaşta doğru ve yanlış hakkında bu yargıyı oluşturabileceklerini düşünmemiz oldukça çelişkili görünüyor, ancak oy kullanmalarına izin vermiyoruz.”

Hatta bazı akademisyenler oy kullanma yaşının daha da düşürülmesi gerektiğini öne sürmüşlerdir. Cambridge Üniversitesi’nde siyaset profesörü olan David Runciman, yaşlanan nüfuslarımızın demokrasilerimizi “yapısal olarak dengesiz” hale getirdiği ve bir gelecek için plan yapmak isteyen hükümetlere karşı önyargı.


Ancak diğer sosyal bilimciler, bugün gençlerin geçmiştekinden daha siyasetle meşgul olduklarına veya oy verme yaşının düşürülmesinin siyasi katılımı artıracağına dair hiçbir kanıt olmadığını ileri sürdüler.

Ve şimdi tartışmanın herhangi bir önemli değişikliğe yol açıp açmayacağı belli değil. Yeni Zelanda’da, Başbakan Jacinda Ardern oy kullanma yaşını 16 olarak değiştirmek için yasa taslağı hazırlayacağını söyledi ve kişisel olarak bu fikri destekliyor. Ancak bir yasa tasarısının geçmesi için parlamentonun yüzde 75’inin onayı gerekecek ve muhalefetteki Ulusal Parti, yaşı düşürmek için “zorlayıcı bir durum” görmediğini söyledi. Avustralya’da da Liberal senatörler, oy kullanma yaşını değiştirmeye “gerek görmediklerini” söylediler.

Ne düşünüyorsun? Avustralya ve Yeni Zelanda oy kullanma yaşlarını düşürmeli mi? [email protected] adresinden bize yazın.

Şimdi bu haftanın hikayeleri için:


Avustralya ve Yeni Zelanda

Brittany Higgins, merkez, Ekim ayında Avustralya’nın Canberra kentindeki Avustralya Başkent Bölgesi Yüksek Mahkemesine geliyor. Kredi… Associated Press aracılığıyla Mick Tsikas/AAP Görüntüsü

  • Savcı, Avustralya Parlamentosu Tecavüz Davasını, Suçlayıcının Toll Toll’unu Gerekçesiyle Düşürdü .Savcı, Brittany Higgins’in yargılama sırasında karşılaştığı zihinsel travmanın hayatı için “önemli ve kabul edilemez bir risk” oluşturduğunu söyledi.


  • Tunus’un Dünya Kupası çıkışı çılgın bir yolculuktu. Danimarka sinir bozucuydu.

    Sadece altı mil arayla stadyumlarda aynı anda oynanan iki maç D Grubu sıralamalarını belirledi: Fransa (6 puan) Avustralya’yı (6) gol farkında geride bıraktı ve Tunus (4) ve Danimarka’yı (1) çantalarını toplamaya bıraktı.


  • Kovboyların Uçtuğu ve Sığırların Yelken Açtığı Yer: Destansı Bir Yemek Yolculuğu

    Kuzey Avustralya’dan Endonezya’ya canlı sığır ihraç etmek, hem bir geçmişe dönüş hem de çağdaş bir küreselleşme harikası olan benzersiz bir kültür yarattı.


  • BM Misyonu, Büyük Bariyer Resifi’ni ‘Tehlikede’ Olarak Etiketlemek İçin Artan Çağrılara Katılıyor

    Raporun yazarları, mevcut koruma çabalarının iklim değişikliğinin sunduğu “sürmekte olan ve giderek daha ciddi hale gelen zorluğu” ele almak için yeterli olmadığını söyledi.


  • Bir Paris Müzesinde 18.000 Kafatasları Vardır. Kimin Söylemek İsteksiz.

    Eleştirmenler, İnsanlık Müzesi’nin, eski kolonilerin ve fethedilen halkların torunlarının onları geri almasına yardımcı olabilecek geniş insan kalıntıları koleksiyonu hakkında bilgi vermediğini söylüyor.
Zamanın Etrafında

Sağlık devası çalışanları, pandemi başladığından beri günlük Kovid sayılarının en yüksek seviyede olduğu Pekin’de Salı günü. Kredi… Kevin Frayer/Getty Images

  • Yetkililer Kısıtlamaları Hafifletirken Çin Yeni Pandemi Riskleriyle Karşı Karşıya .Bilim adamları, ülkedeki yaşlıların büyük bir bölümünün savunmasız kaldığını ve ölümlerde ve hastaneye yatışlarda bir artışın kaçınılmaz olabileceğini söylüyor.


  • Bir Dünya Kupası Dönüşü: Japonya, İspanya’yı Yenerek Almanya’yı Ele Geçirdi . Japonya şaşırtıcı bir şekilde kendi grubunun zirvesine çıktı ve İspanya da ilerledi. Bu sonuçlar, eski bir şampiyon olan Almanya’nın elendiği anlamına geliyordu.


  • Bir Göçmen İşçinin Evine Son Yolculuğu İçin Acılı Bir Bekleyiş .Nepal gibi yerlerden gelen emekçilerin denizaşırı ülkelerde karşı karşıya kaldıkları eşitsizlik ve kırılganlık, hayalleri uçup gittiğinde onları ölüme de sürükler.


  • Evet, ‘Kokain Ayı’ Gerçekti. İşte Arka Hikaye.175 kiloluk bir kara ayının bir Georgia ormanında kokain bulup yutmasından yaklaşık 40 yıl sonra, uyuşturucu alemine bir film esin kaynağı oldu.
Avustralya Mektubu hoşunuza gidiyor mu? Buradan kaydolun veya bir arkadaşınıza iletin.

Avustralya hakkında daha fazla bilgi ve tartışma için, gününüze yerel Sabah Brifinginizle başlayın ve Facebook grubumuzda bize katılın.
 
Üst