Kırmızı Işık Yaninca Kaç Saniyede Geçilir ?

Baris

New member
Kırmızı Işık Yanınca Kaç Saniyede Geçilir?

Arkadaşlar, itiraf edelim: kırmızı ışıkta beklemek, insanlık tarihinin en sabır testlerinden biridir. Mısır piramitlerini yapan işçiler bile muhtemelen “biz taş taşıyoruz ama bu kadar beklemiyoruz” demiştir. Çünkü kırmızı ışıkta geçen her saniye, beynimizde ayrı bir senaryo doğurur. Hele o saniyeler var ya… bazısı 60 saniye sürmez, bildiğin 60 yıl gibi hissettirir.

Peki, kırmızı ışıkta beklerken erkekler ve kadınlar aynı mı düşünür? Hadi gelin bakalım.

---

Erkeklerin Kırmızı Işık Stratejileri

Erkek zihni kırmızı ışığı görünce anında “stratejik planlama moduna” geçer. Hani sanki NASA uzaya roket fırlatıyor da milisaniyeler önemliymiş gibi:

- “Acaba bu ışık 45 saniye mi sürüyor, yoksa 60 mı?”

- “Bak, yan şeritteki araç hareket etti, demek ki bizimkine de az kaldı.”

- “Şu kamerayı gördün mü? Vardır bunda da bir açık, yakalanmadan geçmenin bir taktiği olmalı.”

Erkeklerin en sevdiği şey, kırmızı ışığın saniyelerini hesaplayıp kendilerini “ışık uzmanı” ilan etmektir. Bir kere bile aynı kavşaktan geçmiş olsun, hemen hava atar:

“Bu ışık 72 saniye sürüyor kardeşim, test ettim. Tam 72!”

O an yanında kadın arkadaş, sevgili ya da eş varsa, kadın gözlerini devire devire düşünür: “72 saniyeyi ezberlemek için beynini kullandığına inanamıyorum.”

Ama erkek için mesele budur: çözüm, taktik ve planlama. Eğer arabada başka erkekler varsa olay iyice çığrından çıkar:

“Abi 3 saniye önce bassan geçerdin.”

“Bak, tam sarıya dönerken kalkmak lazım, o zaman hem hızlısın hem yakalanmazsın.”

Resmen sokak yarışçısı ruhu, kırmızı ışıkta ortaya çıkar.

---

Kadınların Kırmızı Işık Empatisi

Kadınlar kırmızı ışıkta bambaşka bir moda geçer. Onlar için mesele “kaç saniye” değil, “bu saniyelerde ne hissediyoruz”dur. Yani kırmızı ışık beklemek, bir nevi terapi fırsatıdır:

- “Yan arabada çocuk çok tatlı gülümsüyor.”

- “Bak, bisikletli geçiyor, umarım dikkat eder.”

- “O şoför çok sinirli görünüyor, keşke biraz rahatlayabilse.”

Kadın için kırmızı ışık bir empati festivalidir. Çevreyi gözlemleyip insanları anlamaya çalışır, bazen sürücüyü bile terapiye alır:

“Bak canım, bu ışıkta beklerken stres yapmana gerek yok. Hepimiz aynı anda geçeceğiz zaten.”

Bir de kadınların kırmızı ışıkta en çok yaptığı şey, telefonlarına bakmaktır. Mesaj, bildirim, Instagram… Ama asla geç kalmazlar! Çünkü ışığın yeşile dönmesi, onların radarında tıpkı annenin çocuğun aç olduğunu sezmesi gibi doğal bir histir.

---

Kırmızı Işıkta Beklerken Zihin Oyunları

Şimdi gelelim en komik kısma: kırmızı ışıkta beynimiz bize oyunlar oynar. Hepimiz bunu yaşıyoruz:

- 1. saniye: “O kadar da uzun sürmez ya.”

- 10. saniye: “Telefonuma bakayım, zaten vaktim var.”

- 25. saniye: “Hayatımda neler yaptım, neleri yapamadım?”

- 45. saniye: “Bu ışıkta ömrümün en verimli yılları geçiyor.”

- 72. saniye: “Yeşil ışık yanınca topuklayacağım, bu acıyı hak etmedim.”

Ve işin en trajik kısmı: Arkadaki araç klakson çalar. Sen zaten frenden ayağını kaldırmak üzeresindir ama o bir saniyelik gecikme, sana tüm soyadını unutturacak kadar stres yaşatır.

---

Erkek vs. Kadın: Kırmızı Işık Düellosu

Bir düşünün: Aynı arabada bir kadın ve bir erkek kırmızı ışıkta bekliyor. Erkek saniyeleri sayıyor, kadın etrafa empati dağıtıyor. Diyalog şöyle gelişir:

- Erkek: “Bu ışık uzun sürüyor, bence sarıya yaklaşınca kalkayım.”

- Kadın: “Hayır! Rahat ol, herkes bekliyor. Birbirimizi anlamamız lazım.”

- Erkek: “Bir saniye önce kalksam, bu şerit daha hızlı akar.”

- Kadın: “Bak yan arabada teyze var, onun güvenliği daha önemli.”

Ve işte kırmızı ışık, küçük bir evlilik simülasyonu gibi: Erkek çözüm odaklı, kadın ilişki odaklı. Sonuç? Her ikisi de haklı ama trafik hala kırmızı.

---

Kırmızı Işığın Gerçek Sırrı

Şimdi tüm mizahı bir kenara bırakalım: kırmızı ışık aslında hayatın bize attığı en basit felsefi tokattır. Çünkü hepimize şunu söyler:

“Durmayı da öğren, sadece gitmekle olmaz.”

Ama dürüst olalım, hepimizin içinde o küçük şeytan var: “3 saniye kala bassam olur mu acaba?”

Sonra bir bakarsın kamera flash! Ve o an kırmızı ışık sana sadece sabrı değil, aynı zamanda ceza makbuzunu da öğretmiştir.

---

Forumdaşlara Sorular

Peki siz ne yapıyorsunuz?

- Kırmızı ışıkta saniyeleri sayanlardan mısınız?

- Yoksa etrafı gözlemleyip keyfine bakanlardan mı?

- En uzun beklediğiniz ışık hangisiydi, gerçekten kaç yıl gibi hissettirdi?

Haydi dökülün forumdaşlar, kırmızı ışık anılarınızı paylaşın! Çünkü kabul edelim, hepimiz aynı ışıklarda, aynı sabırsızlıkla, aynı mizahla bekliyoruz. Ve en önemlisi: Hepimiz aynı anda yeşile kavuşuyoruz.

---

Toplam: ~820 kelime.