BM Misyonu, Büyük Bariyer Resifi’ni ‘Tehlikede’ Olarak Etiketlemek İçin Artan Çağrılara Katılıyor

AliDayı

New member
Birleşmiş Milletler destekli bir misyon, dünyanın en büyük mercan resifi ekosistemi ve en biyolojik çeşitliliğinden biri olan Avustralya’daki Great Barrier Reef’in iklim değişikliği nedeniyle önemli bir tehdit altında olduğunu ve tehlikedeki dünya mirası alanları listesine alınması gerektiğini önerdi.

Misyonun Pazartesi günü yayınlanan raporunda, mevcut koruma çabalarının Büyük Bariyer Resifi’ni korumak için yeterli olmadığı, “büyük ölçüde iklim değişikliği, gelişme ve bozulan su kalitesi nedeniyle ortaya çıkan zorluğun çok büyük olması” belirtildi.

Genişleyen Great Barrier Reef, Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısı boyunca 1.400 milden fazla bir alana yayılıyor, yaklaşık 2.500 ayrı resif sayıyor ve uzaydan görülebiliyor. Birleşmiş Milletler’in kültür kurumu UNESCO’ya göre, “müthiş güzelliği” ile tanınan bu bölge, yaklaşık 400 tür mercan ve 1.500 balık türüne ev sahipliği yapıyor ve “başka hiçbir dünya mirası varlığı bu tür biyolojik çeşitlilik içermiyor” dedi.

Raporun yazarları, iklim değişikliğinin “devam eden ve giderek daha ciddi bir sorun” olduğunu söylediler ve doğa harikasını tehlikede olduğu varsayılan düzinelerce dünya mirası alanı listesine eklemek gibi somut eylemlerin “aciliyetini” vurguladılar. UNESCO, atamanın kısmen sembolik olduğunu, farkındalık yaratmayı ve “hükümetleri harekete geçmeye teşvik etmeyi” amaçladığını söylüyor.


Mart 2022’de, biri UNESCO’dan diğeri Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nden iki uzman, UNESCO’nun Dünya Mirası Komitesi tarafından Büyük Set Resifi’nin durumunu ve Avustralya hükümetinin mevcut uzun vadeli sürdürülebilirlik planının uygulanabilirliğini değerlendirmekle görevlendirildi. site, UNESCO dedi. Hükümetin desteğiyle uzmanlar, yetkililer ve toplum liderleriyle toplantılar yaparak dokuz gün geçirdiler.


İklim Değişikliği ile İlgili Son Haberleri Anlayın

5 karttan 1


COP27’de dönüm noktası niteliğinde bir anlaşma. Yaklaşık 200 ülkeden diplomatlar, fakir ülkelerin zengin ülkelerden gelen sera gazlarının neden olduğu iklim felaketleriyle başa çıkmalarına yardımcı olacak bir fon kurma konusunda anlaşarak iki haftalık iklim görüşmelerini tamamladı. Anlaşma, Mısır’daki BM zirvesinde en tartışmalı konulardan biri hakkında bir atılımı temsil ediyordu.


Suudi stratejisi. Küresel ısınmanın en kötü sonuçlarından kaçınmak için dünyanın fosil yakıtlardan uzaklaşması gerektiğine dair bilimsel fikir birliğine rağmen, Suudi Arabistan petrolü dünya ekonomisinin merkezinde tutmak için lobi faaliyetleri, araştırma fonları ve diplomatik faaliyetler yürütüyor.


Kirleticileri takip etmek. Al Nazaran ve diğer büyük çevre bağışçıları tarafından desteklenen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Climate TRACE, bireysel enerji santrallerine, petrol sahalarına ve kargo gemilerine kadar olan emisyonları izlemek için uydulardan veri topluyor. Grup, 72.612 yayıcıyı katalogladı ve sayarak, gezegenin kimyasını değiştiren insan faaliyetlerinin hiper yerel bir atlasını yarattı.


ABD iklim tehditleri Federal hükümet tarafından dağıtılan bir taslak rapora göre, iklim değişikliğinin etkileri şimdiden Amerika Birleşik Devletleri’nde “geniş kapsamlı ve kötüleşiyor” ve toplumun hemen hemen her yönü için risk oluşturuyor. Taslak rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri son 50 yılda Dünya’nın tamamından yüzde 68 daha hızlı ısındı.


Yükselen denizlere yeni bir yanıt. Bir asırdan fazla bir süre önce ABD hükümeti tarafından marjinal topraklara gönderilen bazı Kızılderili kabileleri, yüksek su ve aşırı hava koşullarından daha iyi korunan bölgelere taşınmaya çalışıyor. Buna yanıt olarak Biden yönetimi, iklim değişikliği tehdidi altındaki toplulukların yeniden yerleştirilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir program oluşturdu.


Bir UNESCO sözcüsü, misyonun bulgularının aylar öncesine ait sınırlı bir enstantaneyi temsil ettiğini vurguladı.

Ancak ajans uzun süredir “tehlikede” tanımını destekliyor. Misyonun vardığı sonuçlar, 21 üyeli Dünya Mirası Komitesi’nin siteyi “tehlikede” listesine alması yönündeki geçmiş tavsiyelerini yansıtıyor, bu hareket Avustralya hükümeti sert bir şekilde geri adım attı.

Raporda, uzmanların Great Barrier Reef’teki kitlesel mercan ağartma olaylarından daha fazla endişe duymaya başladıkları belirtildi. Kredi… Lucas Jackson/Reuters

Raporlarında, BM misyon uzmanları Great Barrier Reef’i daha iyi korumak ve muhafaza etmek için yaklaşık iki düzine tavsiye sıraladılar. “Sera gazlarını azaltmak için açık hükümet taahhütleri” belirlemek, yakınlardaki şeker kamışı ve muz çiftçiliğinde “aşırı gübre ve böcek ilacı kullanımını” azaltmak ve bir yöntem olan solungaç ağı avcılığını ortadan kaldırmak da dahil olmak üzere bu önerilerin derisini “yüksek öncelik” olarak işaretlediler. deniz kaplumbağaları gibi diğer deniz yaşamının dolaşmasına neden olabilecek dikey ağ panelleri kullanarak balık yakalamak.


Rapor, Dünya Mirası Komitesi’nin Great Barrier Reef’teki kitlesel ağartma olaylarının artmasından daha fazla endişe duymaya başladığını söyledi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne göre, ısınan okyanus suları mercan ağartmasına neden olabilir – yani mercan resiflerinde yaşayan algler öldüğünde, onu beyaz ve daha fazla stres altında bırakarak. NOAA, okyanus balıklarının yaklaşık yüzde 25’inin, özellikle barınak ve yiyecek aramak için sağlıklı mercan resiflerine güvendiğini söyledi.

Daha geçen yıl komite, Great Barrier Reef’in ekosisteminin “fakirden çok fakire doğru daha da kötüleştiği” sonucuna vardı ve resifin “tehlikede” olarak etiketlenmesi için aynı tavsiyeyi yayınladı.

Avustralya Yayın Kurumu’nun haberine göre, ülkenin eski çevre bakanı Sussan Ley geçen yıl yetkililerin tavsiyeye “gafil avlandığını” ve Avustralya’nın buna “karşı çıkacağını” söylediğini söyledi.

Great Barrier Reef Deniz Parkı Kurumu’na göre, Great Barrier Reef’teki turizm 60.000’den fazla işi destekliyor ve resifin sağlığındaki düşüşün turizm rakamlarını önemli ölçüde azaltan birkaç faktör arasında olduğunu söyledi.

Bahsedilen son rapora göre, resif turizm operatörleri, atamanın bölgeyi ziyaret etmeye olan ilgiyi azaltabileceğine dair korkularını da dile getirdiler.

Raporun yazarları, “misyonun bu endişelere sempati duyduğunu” yazdılar, ancak mülkü UNESCO’nun tehlike altındaki alanlar listesine koymanın Avustralya’nın kendisini “küresel açıdan önemli doğal mirası korumada bir dünya lideri” olarak konumlandırması için bir fırsat temsil ettiğine inandıklarını da eklediler.

Ülkenin İklim Değişikliği, Enerji, Çevre ve Su Bakanlığı’na yorum için hemen ulaşılamadı.


Avustralyalı yetkililer, Australian Broadcasting Corporation’a yaptıkları açıklamada, Mart misyonundan bu yana “ileriye doğru bir dizi önemli adım attıklarını” söyledi. Hangi önlemlerin alındığı belli değildi.

Sitenin resmi “tehlikede” tanımlamasını alması için birkaç adım daha atılması gerekiyor. Bir UNESCO sözcüsü, UNESCO Dünya Mirası Merkezi’nin raporun Büyük Bariyer Resifi’ni tehlike altındaki dünya mirası alanları listesine ekleme tavsiyesini onaylayıp onaylamamaya karar vereceğini söyledi. Sözcü, onay verilirse, nihai kararın büyük olasılıkla 2023’ün ortalarında toplanacak olan Dünya Mirası Komitesi tarafından verileceğini de sözlerine ekledi.
 
Üst