Biofoul: Kaçak Yolcu Rüya Yolculuklarını Hiçbir Yere Yolculuklara Dönüştürüyor

AliDayı

New member
Yakın zamanda yapılan bir dalış araştırması sırasında alınan görüntüler, Yeni Zelanda’ya varan bir yolcu gemisinde yüksek düzeyde biyolojik kirlilik (tüberküller, midyeler ve istiridyeler dahil) gösteriyor. Kredi… Yeni Zelanda Birincil Sanayi Bakanlığı

“Şimdiye kadar yapılmış en lüks gemi” olarak faturalandırılan Regent Seven Seas Explorer’da yüzen gezginler, hiçbir şey istemiyorlardı. İçecekler aktı. Yolcular, tereyağlı salyangoz tabaklarında yemek yediler, ardından onları yolcu gemisinin güvertelerinin her birinin etrafında daireler çizerek götürdüler. Bazıları trivia oyunları ya da romanlarla zaman geçirdi ya da oturup geminin sonsuzluk havuzundan uçsuz bucaksız mavi okyanusun manzarasını düşündü.

Gemideki 700 kadar yolcudan biri olan Charles Hadlock, bu lükslerin ötesinde, isteyebilecekleri tek şeyin, birçoğunun görmek için binlerce mil yol kat ettiği Yeni Zelanda bölgelerini ziyaret etmek olduğunu söyledi.

Fort Worth, Teksas’tan Bay Hadlock, gemiden gönderilen mesajlarda, “Ne yazık ki olmayacak,” dedi.

29 Aralık’ta Explorer, programa göre Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’ndaki iki şehir olan Napier ve Rotorua ile başkent Wellington’u da ziyaret ederek Avustralya ve Yeni Zelanda üzerinden 14 gecelik, çok duraklı bir yolculuk için Sidney’den ayrıldı. ülkenin fiyortlarında seyir günleri olarak.


Bunun yerine, geminin biyolojik kirlenmesinin (dış yüzeyindeki yabancı organizmalar için genel bir terim) bulunması ve Yeni Zelanda’nın titiz biyogüvenlik standartlarını geçememesinin ardından, yolcular okyanustaki herhangi bir karadan en az 16 mil uzakta hiçbir yere gitmeyen bir gemi yolculuğunda iki hafta boyunca yüzerek geçirdiler. yasalar.

Gemi, Cunard’s Queen Elizabeth, Viking Orion ve Coral Princess ile birlikte, Aralık ayından bu yana Yeni Zelanda içinde ve çevresinde seyahat eden ve gemidekileri denizde günlerce aylaklığa mahkum eden bu düzenlemelerle çelişen en az altı yolcu gemisinden biridir. Ta ki uluslararası sularda yerel şirketler tarafından gerçekleştirilen özenli bir temizlik işlemi tamamlanana kadar.

Bazıları onbinlerce dolar harcayan ve yıllarca gemi yolculuğunu bekleyen yolcular için bu, ezici ve beklenmedik bir darbe oldu. Bununla birlikte, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki sektördekiler için, bu kadar kısa bir zaman diliminde meydana gelen bir dizi olayın nedeni gizemli kalsa bile, olayların tamamı fazlasıyla öngörülebilirdi.

Avustralya’nın ada eyaleti Tazmanya’da bulunan Biofouling Solutions şirketinde deniz istilası biyoloğu ve baş bilim insanı olan Ashley Coutts, “Pek çok insan olaya göründüğü gibi bakacak ve yolcu gemilerinin ihmalkar olduğunu söyleyecek” dedi. “Ama çok daha fazlası var,” dedi.

Doğal ekosistemlerini korumak için büyük çaba sarf eden Yeni Zelanda kadar biyogüvenlik önlemi alan çok az ülke vardır. Örneğin, hava yoluyla gelen yolcular, havaalanında onları herhangi bir et veya sebze ürününden vazgeçmeye veya sonuçlarına katlanmaya teşvik eden bir dizi işaretle karşılanır. El bagajına konan ve unutulan tek bir beyan edilmemiş elma bile anında 400 Yeni Zelanda doları veya yaklaşık 250 dolar para cezası getirebilir. (Ülke parlamentosunda yakın zamanda sunulan bir yasa tasarısı, bu para cezasını neredeyse üç katına çıkarmayı hedefliyor.)


Yeni Zelandalılar bu çabaları büyük ölçüde destekliyor. Yaklaşık 750 yıl önce insanların gelişinden önce, takımadalar, aşırı avlanmanın etkilerine ve fareler ve gelincikler gibi yerli olmayan türlerin ortaya çıkmasına karşı savunmasız olduğu kısa sürede kanıtlanan benzersiz bir ekosistem geliştirmişti. Bugün, Yeni Zelanda’ya özgü bazı kuşlar, getirilen zararlıların tehdidinden uzakta, yalnızca kutsal adalarda bulunabilir. Diğerleri çoktan soyu tükenmiştir. Katı düzenlemeler geriye kalanları korur.

Ancak denizde istilalara karşı savaşmak farklı bir yol gerektiriyor.

Midye, istiridye, algler, yengeçler ve deniz yıldızı gibi daha geniş bir denizcilik yelpazesi dahil olmak üzere deniz organizmaları, geminin dengesinde yardımcı olan gemilerin balast sularında veya “olarak bilinen” dış kısımlarına yapışarak otostop yapabilirler. biyolojik kirlilik Uluslararası Denizcilik Örgütü olarak bilinen düzenleyici otorite tarafından belirlenen küresel bir anlaşma, gemilerin safra suyunda bulunan organizmaları nasıl ele alacağını belirler. Ancak biyofaul için ülkelerin kendi politikalarını belirlemelerine izin veren böyle bir anlaşma yoktur.


Ağustos ayında burada İstanbul’a yanaşmış olarak görülen Seven Seas Explorer, geminin Yeni Zelanda’nın katı biyogüvenlik yasalarını geçememesinin ardından karadan en az 16 mil açıkta yüzmek zorunda kaldı. Kredi… Doğrulanmış

2018’de uygulamaya konulan Yeni Zelanda standartları, dünyada türünün ilk örneği ve en katı olanlardır. Gemilerin “temiz bir gövdeye” sahip olması gerektiğini, en fazla bir balçık tabakası, başıboş deveboynu kıskaçları ve dış kısımlarında diğer organizmaların saçılması gerektiğini şart koşuyorlar. Genellikle Güney Doğu Asya’da bir ilk temizlik tamamlandığında ve beraberindeki evraklar dosyalandığında, geminin Yeni Zelanda’ya gitmek için 30 günü vardır.

Yeni Zelanda’daki yetkililer daha sonra geminin yeterince temizlenmediği sonucuna varırsa veya gemi ülkeye doğru yol alırken üzerinde daha fazla biyolojik kirlilik birikirse sorunlar çıkar.

“Sırf temizlediğin için aniden durduğu bir şey değil. Deniz büyümesi, özellikle yılın bu zamanında büyümeye devam ediyor. Deniz biyoloğu Dr. Coutts, “Daha sıcak sularda her şey çok hızlı büyüyor” dedi. “Zavallı yolcu gemisi endüstrisi gerçekten mücadele ediyor – ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar.” Dr. Coutts, su içi temizlik politikaları hakkında yetersiz bilgi ve bölgede uygun ekipman eksikliğinin uyumu daha da karmaşık hale getirdiğini de sözlerine ekledi.

Yeni Zelanda Biyogüvenlik sözcüsü Paul Hallett yaptığı açıklamada, devlet kurumunun, gereklilikler getirildiğinden beri gemi gövdelerinin yönetiminin iyileştiğini gördüğünü söyledi.


“Gemiler pandemi sonrası yeniden faaliyete geçti ve bir artış veya düşüş olup olmadığını söylemek için henüz çok erken” dedi ve pandemiden önce yolcu gemilerinde ve biyolojik kirlenmede ara sıra sorunların meydana geldiğini sözlerine ekledi.

Hallett, Ocak 2020 ile Eylül 2022 arasında Yeni Zelanda’ya giriş yapan uluslararası gemilerin yüzde 6’sından biyolojik kirlenme sorunlarını ele almalarının istendiğini söyledi.

Viking Orion’un yolcuları için, özellikle denizde oturarak geçirilen günlerden sonra ve Avustralya anakarası görünürken, geminin gövdesini temizleyen bir dalış ekibini izlemek özel bir olaydı. Denver, Colo’dan bir yolcu olan Christine Goff bir telefon görüşmesinde, “O noktada gemi yolculuğunun en iyi eğlencesiydi,” dedi.

Sekiz gün boyunca, Viking Orion’daki yolcular, kendilerine vaat edilen yolculuğun hayaletleri tarafından rahatsız edildi. Planlandığı gibi devam eden programlı dersler, asla gitmeyebilecekleri yerler hakkında cezbedici tanıtımlar sunuyordu. Geminin etrafındaki ekranlar, ziyaret etmeyecekleri şehirler için hava durumu tahminlerini gösteriyordu. (Gemi yetkilileri, Kaliforniya’da tatilde olan teknisyenler tarafından kontrol edildikleri için tahminlerin kaldırılamayacağını söyledi.)

Çatlaklar kendini göstermeye başladı. Yolcular daha az mürettebat fark etti ve bazılarının koronavirüs tarafından pusuya düşürüldüğü söylendi. Kahvaltıda yolcular yulaf ezmesinin suyunun çekildiğini, yumurta ve taze meyvelerin büfeden kaybolduğunu söylediler. Gemide rom, viski ve votkanın bittiğine dair çok sayıda söylenti dolaşarak bira, şarap veya başka bir ikame istemeyenleri paniğe kaptırdı.

Bayan Goff, “Bundan şikayet etmek çılgınca görünüyor, çünkü ne istersen biftek ve karides alabilirsin,” dedi. Ancak temkinli davranmaya başladıkları açıktı.”

Bayan Goff ve kocası gemide geçirdikleri zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye, birlikte kaliteli zaman geçirmeye karar verdiler ve bu evde, iş ve diğer taahhütlerle tüketilebilir. “Akşam yemeği yer, havuz başında oturur, akşam eğlence programına giderdik” dedi. “Eve iyi dinlenmiş olarak geldik – dinlenmekten başka yapacak pek bir şey yoktu.”


Ancak her yolcu gecikmeyi bu kadar zarif bir şekilde atlatamadı.

Uzun zamandır planladığı geziyi Avustralya ve Yeni Zelanda hayvanlarını görerek yaşlanan babasıyla son bir kez yaşamayı uman bir kadın, sürekli olarak gözyaşlarının uçurumunda sallanıyordu. Bayan Goff, başka bir yolcunun, ölümcül kanser teşhisi konulduktan sonra seyahate çıkmayı seçtiğini ve gemiye binecek kadar uzun yaşamayı beklemediğini söyleyerek, gelecekteki bir gemi yolculuğu için telafi edici bir kupon teklifini alenen reddettiğini hatırladı. diğer yolculuklar.

Bayan Goff, “Doğruysa, yürek burkucuydu,” dedi.

Farklı kruvaziyer şirketleri, biyolojik kirlenme olayları nedeniyle yolu kesilen yolcuları tazmin etmeye yönelik farklı yaklaşımlar benimsemiştir. Bay Hadlock, Regent’in yolculara geri ödeme sözü verdiğini, oysa Viking’in yalnızca bilet için ödenen paraya eşdeğer olan ve bir yıl sonra sona eren tek kullanımlık bir gemi seyahati kuponu teklif ettiğini söyledi.

Yolculuktan sonra bir açıklama yapan Viking sözcüsü, “sınırlı miktarda standart deniz büyümesinin” gemiden başarıyla temizlendiğini söyledi. Limanları kaçıranlara, “gelecekteki herhangi bir yolculuk” için kullanılabilecek, yolcuların Viking’e ödediği miktarın yüzde 100’ü değerinde bir kupon verildiğini söyledi. Nakit para iadesi talep eden yolcular, başarısız olduklarını söylediler.

Regent sözcüsü yaptığı açıklamada, aksamanın yolculara yol açtığı “rahatsızlık, hayal kırıklığı ve hayal kırıklığını” kabul etti.

Bu gibi kötü hava şartlarından, mekanik zorluklardan veya denize düşen bir kişinin düşmesi gibi acil durumlardan dolayı limanların kaçırıldığı durumlarda, yolcuların kanunî başvuruları çok azdır. Miami merkezli ve yolcu gemilerinde uzmanlaşmış bir avukat olan Jim Walker, “Herhangi bir yolcunun hangi haklara sahip olduğunu belirlemek için gemi biletine bakmalısınız” dedi. “Ve hiç yok. Yalnızca kruvaziyer hatlarına fayda sağlayan sınırlamalar ve istisnalar içeriyor.”

Binlerce mil yol kat etmiş ve hayatlarının yolculuğu için para biriktirmiş yolcular için bu kuponlar, olabilecekleri zor bir şekilde hatırlatıyor. Diğerleri ise ağızlarında acı bir tatla ve çok az cevap buldukları sorularla baş başa kalmışlardır.

Explorer’da bulunan Bay Hadlock, bunu açıkça ifade etti. “Yolcular bunun nasıl olduğunu hala bilmek istiyor” dedi. “Büyük bir kruvaziyer şirketi yönetmeliklere nasıl bu kadar hazırlıksız yakalandı?”


New York Times Seyahatini Takip Edin üzerinde instagram , twitter ve Facebook . Ve haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun daha akıllıca seyahat etme ve bir sonraki tatiliniz için ilham alma konusunda uzman ipuçları almak için.
 
Üst