Avustralya Günü Bir Devrilme Noktasına Yaklaşıyor mu?

AliDayı

New member
Avustralya Mektubu Avustralya büromuzun haftalık bültenidir. Üye olmak e-posta ile almak için. Bu haftaki sayı, Avustralya bürosu muhabiri Natasha Frost tarafından yazıldı.

Perşembe günü – Avustralya’nın Avustralya Günü olarak bilinen ulusal bayramı – Melbourne’daki yerel kafem doluydu. Ama kahvelerini yudumlarken ve kahvaltılık burritoları yerken, çoğunluğu genç, çoğunluğu beyaz olan müşterilerin çoğu, günle ilgili duygularını kıyafet seçimleriyle belli etti: aynı kırmızı, siyah ve sarı tişört, “” sloganıyla. Her Zaman Oldu, Her Zaman Olacak.”

Tam cümle – “her zaman Aborijin toprağıydı, her zaman olacak” – Avustralya’nın Yerli toprak hakları hareketinde ikonik bir toplanma çağrısıdır. Aborijin topraklarının hiçbir zaman sömürgeci Avrupa güçlerine teslim edilmediğini ifade eder; Avustralya Yerlilerinin mülksüzleştirme, yapısal eşitsizlik ve marjinalleştirmeyle nasıl yüzleşmeye devam ettikleri; ve First Nations Avustralyalıların kendilerinden alınan topraklarla nasıl derin bir bağ kurduklarını.

Sloganın temsil ettiği fikirler özellikle 26 Ocak’ta baskı yapıyor. Tarih, 1994’ten beri ulusal çapta Avustralya’nın ulusal bayramı olarak anılıyor ve 1788’de Birinci Filo’nun Sidney Koyu’na inişine işaret ediyor. İngiltere’den geldi.

Bu gelişler, İngilizlerin “Terra Nullius” ya da hiç kimsenin diyarı olarak tanımladığı karada bir bayrağın çekilmesiyle başlayan, Avustralya’nın toptan dönüşümünün iki yüzyıllık sürecini başlatacaktı.


Birçok Aborijin Avustralyalı için 26 Ocak bir keder günüdür ve “Hayatta Kalma Günü” veya “İstila Günü” olarak bilinir. Hırsızlık, katliam, hapsetme ve zorla asimilasyona dayalı bir devlet programının sembolik başlangıcı olarak görülüyor. Daha 1938’de Aborjin liderler, 26 Ocak’ın “beyaz adamın ülkemizi ele geçirmesinin” anısına “Ulusal Yas Günü” olarak anılması için çağrıda bulunuyorlardı.

Yerli olmayan birçok Avustralyalı giderek artan bir şekilde aynı fikirde. Avustralyalıların çoğunluğu Avustralya Günü’nün 26 Ocak’ta kalması gerektiğine inansa da – son anketler, yaklaşık yüzde 60’ın bu tarihten memnun olduğunu gösteriyor – bu sayı düşüyor. Yirmi yıl önce, yüzde 80’e yakındı. Ve 35 yaşın altındakiler arasında net bir çoğunluk, ülkenin 26 Ocak’ta Avustralya Günü’nü kutlamaması gerektiğini düşünüyor.

Bazıları tatilin başka bir tarihle değiştirilmesini önerdi, örneğin 1 Ocak (Avustralya’nın federe olduğu tarih), Ocak ayının dördüncü Cuma günü (çünkü bu, uzun bir hafta sonu olur) veya 8 Mayıs (çünkü M8 kısaltması “” gibi geliyor). Dostum”).

Bazı eyalet hükümetleri ve birçok büyük Avustralya şirketi, tatili hiç kutlamamak için personele 26 Ocak’ta çalışma ve bunun yerine bir gün daha izin alma seçeneği verdi. Ve beyaz yakalı şirketlerdeki üst düzey yöneticiler gibi radikal eyleme pek gönül vermeyenler bile tarih konusunda kararsız olduklarını dile getirdiler.

Avustralya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi Telstra’nın eski CEO’su Andy Penn, tatilde çalışmayı tercih etmeyeceğini söyledi ve diğer iş liderlerini bu konuda konuşmaya çağırdı. The Age gazetesine verdiği demeçte, “CEO’ların toplumda değişmesi gereken şeyleri görebileceğini ve herkes aynı fikirde olmasa bile bu değişikliği savunabileceğini düşünüyorum” dedi.


Deloitte Australia’nın CEO’su Adam Powick, LinkedIn’deki uzun bir gönderide “ulusal günümüzün üzerindeki gölgeyi” kabul etti. Birinin izin alıp almaması sorusu, “ulusal günümüzü sembolize eden çekişmeyi ve bölücülüğü uygun bir şekilde yansıtıyor” diye yazdı.

Bu yılki Avustralya Günü, Aborijin meselelerinde hükümetle birlikte çalışacak bir Yerli danışma organı oluşturulmasına ilişkin yaklaşan bir referandum hakkında giderek daha tartışmalı hale gelen ulusal bir tartışmanın ortasında gerçekleşti.

Bazıları sadece tarihi değiştirirken, diğerleri Avustralya Günü tatilinin tamamen kaldırılması gerektiğini savunuyor. Perşembe günü, ülke genelinde büyük şehirlerde İstila Günü protestoları düzenlendi. Melbourne’da düzenlenen bir mitingde, Yeşiller partisi senatörü ve Aborijin bir kadın olan Lidia Thorpe, beyaz ve Yerli Avustralyalılar arasındaki ırk ilişkilerini bir “savaş” olarak tanımladı.

“Bizi hâlâ öldürüyorlar. Hala bebeklerimizi öldürüyorlar” dedi. “Ülkemizde kutlanacak neyimiz var?”

İşte haftanın hikayeleri.


Avustralya ve Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’nın yeni başbakanı Chris Hipkins. Kredi… Hagen Hopkins/Getty Images

  • Yeni Zelanda’nın Yeni Lideri Chris Hipkins, Ardern’i Arkasında Bırakmayı Umuyor.Çarşamba günü yemin eden Hipkins’in, Jacinda Ardern’in hükümetinden soğuyan seçmenleri onun yeni bir alternatif olduğuna ikna etmesi için dokuz ayı var.

  • Çin’in Stratejik Bir Ada Ulusuna Çılgınca Atılması, Kızgınlığı Besliyor. Pekin yıllardır zenginliğini ve ağırlığını tüm dünyaya yaymıştır. Ancak Solomon Adaları’ndaki deneyimi, Çin’in gücünü genişletme yaklaşımını sorgulamaktadır.

  • Yeni Zelanda’da Sauvignon Wishes ve Sashimi Dreams.Ülkenin Güney Adası’ndaki bir karayolu gezisi, mükemmel şaraplar, muhteşem manzaralar, samimi restoranlar ve bir somon Shangri-La’ya hac ziyareti yapma şansı sunuyordu.


  • Kaçak Yolcu Rüya Yolculuklarını Hiçbir Yere Yolculuklara Dönüştürüyor.Yeni Zelanda’ya giden yolcular beklenmedik bir tehditle karşı karşıya: gecikmelere yol açan ve uzun zamandır beklenen tatilleri bozan sinir bozucu deniz yaşamı.


  • Köprü Çıktı. Bu yüzden 3.000 Millik Bir Sapma Yolu Yaptı. Batı Avustralya’yı boydan boya geçen çok az yol var, bu nedenle biri kapandığında ciddi komplikasyonlar olabilir. Chris English’e sorun.
Zamanın Etrafında

Bu ayın başlarında Londra’da bir gıda bankası. Kredi… The New York Times için Mary Turner

  • Birleşik Krallık’taki Yaşam Maliyeti Krizinde, Bazı İşçiler Çocukları Beslemek İçin Mücadele Ediyor.Enflasyon, zaten çok az şeye sahip olan ailelerin ceplerini vururken, gıda bankaları çok daha yoğun hale geldiklerini ve daha fazla insanı iş sahibi gördüklerini söylüyor.


  • ‘Bilge Bencilliğin’ Faydaları. Hepimiz biraz benciliz. İşte bu dürtünün sizin için çalışmasını nasıl sağlayacağınız.


  • Hindistan Bir Modi Belgeselini Engellemeye Çalışırken Öğrenciler Onu Görmek İçin Mücadele Ediyor.Bir devlet üniversitesindeki yetkililer planlanan gösterimden önce elektriği kesti ve hükümet kliplerin internette yayınlanmasını engelledi.


  • İtalya’nın Sevgili Boz Ayı’sı Juan Carrito Trafik Kazasında Öldü. 3 yaşındaki nadir Apennine boz ayısı Pazartesi gecesi öldürüldü. İnsan yaşam alanlarına yaptığı baskınlar nedeniyle ünlü olmuştu.
Avustralya büro gönderilerimizden memnun musunuz?
[email protected] adresinden bize ne düşündüğünüzü söyleyin.

Avustralya Mektubu hoşunuza gidiyor mu? Buradan kaydolun veya bir arkadaşınıza iletin.

Avustralya hakkında daha fazla bilgi ve tartışma için, gününüze yerel Sabah Brifinginizle başlayın ve Facebook grubumuzda bize katılın.
 
Üst