aşıkların ozellikleri nelerdir ?

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Bir Defterin İçinden Sızan Ses

Forumda ilk kez böyle bir şey paylaşıyorum. Belki de bir hikâyeden çok, yıllardır zihnimde dönen bir sahnenin artık dışarı taşması bu. Eski bir sahafın tozlu raflarında bulduğum deri kaplı bir defter… İçini açtığım anda sadece yazılar değil, iki insanın birbirine yaklaşma biçimi, susuşları ve dünyayı algılama yolları da karşıma çıktı.

Defterin ilk sayfasında şu cümle vardı:

“Bazı aşklar konuşmaz, düşünür. Bazıları düşünmez, hisseder.”

O an anladım ki bu hikâye, sadece iki kişinin değil, iki farklı bakışın hikâyesi olacaktı.

---

Leyla ve Murat: Aynı Kalpte İki Farklı Harita

Hikâyenin merkezinde Leyla ve Murat var. Biri bir kütüphanede çalışan, eski metinlerle büyümüş bir kadın; diğeri şehir planlaması yapan, her şeyi sistem, düzen ve olasılıklarla değerlendiren bir mühendis.

Leyla, insanların duygularını okurken satır aralarını görür. Bir mektupta eğri yazılmış bir harfin bile “bugün iyi değilim” demek olabileceğine inanır. Murat ise aynı mektuba baktığında önce cümle yapısını, sonra çözülmesi gereken problemleri görür: “Neden iyi değil? Hangi koşullar değişirse çözülür?”

Bu fark bir çatışma değil, aslında birbirini tamamlayan iki bakışın ilk kıvılcımıydı.

Bir gün Leyla, Osmanlı dönemine ait bir “âşık geleneği” metni üzerine çalışırken Murat’a rastladı. Âşıkların sadece saz çalan insanlar olmadığını, toplumsal olayları yorumlayan, hatta bazen halkın psikolojik nabzını tutan kişiler olduğunu anlatıyordu. Murat ise bu geleneği bir tür “erken dönem sosyal veri analizi” gibi okumaya başlamıştı bile.

İkisi de aynı metne bakıyor, ama farklı diller konuşuyordu.

---

Aşık Geleneği ve İnsan Doğasının Katmanları

Tarihsel kaynaklara göre Anadolu’daki âşık geleneği (bkz. halk edebiyatı araştırmaları, Pertev Naili Boratav’ın çalışmaları), sadece romantik şiir üretimi değil; toplumsal hafızanın sözlü aktarımıydı. Âşıklar, bir köydeki adaletsizliği de anlatırdı, bir sevdanın iç sıkışmasını da.

Leyla bunu şöyle yorumluyordu:

“İnsan, duygusunu anlatabildiği kadar insandır.”

Murat ise farklı bir yerden bakıyordu:

“İnsan, duygusunu sistemli hale getirebildiği kadar anlaşılabilir olur.”

Bu iki yaklaşım aslında modern psikolojinin de iki ucuna dokunuyordu. Empati odaklı ilişkisellik ile problem çözme odaklı bilişsel yapı.

Ama hikâyenin ilginç yanı şuydu: Leyla Murat’a baktıkça onun “soğuk” olmadığını, aksine duyguları kontrol ederek zarar görmesini engellemeye çalışan bir zihin yapısına sahip olduğunu fark ediyordu. Murat ise Leyla’nın “fazla duygusal” değil, aslında karmaşık verileri sezgisel olarak işleyebilen bir algıya sahip olduğunu görüyordu.

İkisi de birbirini yeniden tanımlıyordu.

---

Bir Mektup, Bir Çözüm ve Bir Sessizlik

Bir gece defterde kırık bir sayfa buldum. İçinde Leyla’nın Murat’a yazdığı ama göndermediği bir mektup vardı:

“Bazen senin çözüm arayışların, benim hissettiğim boşluğu görünmez yapıyor. Ama sonra düşünüyorum; belki de sen beni çözmeye değil, anlamaya çalışıyorsun.”

Murat’ın cevabı ise hiç yazılmamıştı. Ama defterin kenarına aldığı notlar vardı:

“Onu değiştirmem gerekmiyor. Sadece hangi anlarda yanında durmam gerektiğini anlamam gerekiyor.”

Bu satırlar bana şunu düşündürdü: Aşk, çoğu zaman iki insanın aynı şeyi hissetmesi değil, aynı şeyi farklı şekillerde taşımasıydı.

---

Toplumsal Aynalar: Aşkın Değişen Dili

Tarih boyunca aşkın dili değişti. Divan edebiyatında aşk daha çok ulaşılmaz ve idealize edilmiş bir kavramken, halk edebiyatında daha yaşanabilir, daha gündelik bir gerçekliğe sahipti. Modern dönemde ise aşk, psikoloji, sosyoloji ve hatta ekonomiyle bile açıklanmaya çalışılıyor.

Murat’ın mühendis zihni bu değişimi şöyle özetliyordu:

“Aşk da bir sistem. Girdi ve çıktıların olduğu, ama her zaman doğrusal çalışmayan bir model.”

Leyla ise buna gülüyordu:

“Eğer aşk bir sistemse, neden hiçbir denklem bizi tam çözemez?”

Bu soru hâlâ cevapsız.

Ama belki de cevaplanmaması gerekiyordu.

---

Okuyucuya Not: Aşkın Özellikleri Üzerine

Bu hikâyeyi okurken kendi kendime şu soruları sordum ve buraya bırakmak istiyorum:

Aşk, iki insanın birbirine benzemesi midir, yoksa farklılıklarını taşıyabilmesi mi?

Empati ve çözüm odaklılık gerçekten cinsiyetlere ait özellikler midir, yoksa öğrenilmiş sosyal roller mi?

Birini “anlamak”, onu değiştirmeye çalışmadan mümkün müdür?

Tarih boyunca âşıkların anlattığı duygular, bugün bizim hislerimizle ne kadar benziyor?

Psikoloji literatüründe (örneğin John Gottman’ın ilişki araştırmaları), sağlıklı ilişkilerin temelinde “duygusal farkındalık + problem çözme becerisi” dengesinin olduğu vurgulanır. Yani Leyla ve Murat aslında iki ayrı uç değil, aynı bütünün iki farklı işleyişi olabilir.

---

Son Sayfa: Defter Kapanırken

Defteri kapattığımda bir şey fark ettim: Hikâyenin sonu yoktu. Çünkü Leyla ve Murat’ın hikâyesi bitmemişti; sadece yazan kişi susmuştu.

Belki de aşk dediğimiz şey, tamamlanmış bir hikâye değil; sürekli yeniden yazılan bir metin.

Ve belki en önemli soru şu:

Birini gerçekten sevdiğimizde, onun hikâyesine mi dahil oluruz, yoksa kendi hikâyemizi onun yanında yeniden mi yazarız?