Açık Lise 1 yılda biter mi ?

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Açık Öğretim: Üniversite Fark Eder Mi?

Bir akşam, kendimi içsel bir düşünceye daldığımda buldum. Çevremdeki gençlerin ve hatta birkaç yaşlı dostumun gözlerinde de aynı soruyu gözlemliyordum: "Açık öğretim okumanın gerçek anlamı nedir? Gerçekten üniversite fark eder mi?" Belki de bizler, toplumun hep "ekonomik faydaya" dayalı bakış açısını kendi gözlüklerimizle değerlendirmeye alıştık. Fakat bir yandan da sorularımı bir kenara bırakıp, yaşanmış bir hikâyeyi paylaşmak istedim. Hikâye, tek bir öğrencinin açtığı kapının ardında birçok farklı bakış açısını barındırıyor.

Hayalindeki Meslek ve Eğitim

Ayşe, her zaman içindeki cesareti keşfetmeye çalışan bir gençti. Yıllardır halkla ilişkiler üzerine çalışmayı hayal etmişti. Fakat ailesi, ona hep farklı bir yolu dayatmıştı; yani, bir devlet üniversitesinin prestijli bir bölümünde okumak. Ayşe, ne yazık ki İstanbul'daki devlet üniversitelerinin eğitimine katılacak maddi güce sahip değildi. Sonunda, açık öğretim fakültesinin kapısını çaldı. Her şey başlangıçta belirsizdi. Ancak zamanla ne kadar değerli bir deneyim olduğunu keşfetti.

Bir akşam, arkadaşlarıyla sohbet ederken üniversite farkının öneminden söz ediliyordu. Ayşe’nin arkadaşlarından bazıları, her gün sınıf arkadaşlarıyla fiziksel olarak bir arada olmanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı. "Birlikte çalışmak, bir tartışmaya katılmak çok farklı," diyordu Emre, açık öğretim mezunu. Emre’nin sesindeki kararlılığı hissedebiliyordum. Ancak Ayşe’nin bakış açısı, "Sadece üniversiteye gitmek değil, öğretmeni, dersi, kendi öğrenme yöntemlerini keşfetmek önemli," diyordu. Bir süre sonra, Ayşe fark etti ki, onun öğrenme yolculuğu çok farklı bir yerden şekilleniyordu. Emre’nin çözüm odaklı, stratejik yaklaşımından farklı olarak, Ayşe empatik bir yol izleyerek kendi içsel ilişkilerini keşfetmeye başlamıştı. Bu ikisi arasındaki denge, aslında birçok kişi için hayal edilmesi gereken bir noktayı simgeliyordu.

Toplumsal Baskılar ve Kişisel Seçimler

Hikâyede dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, Ayşe’nin toplumun beklentilerine karşı verdiği kişisel bir mücadeleyi yansıtmasıydı. Türkiye’de toplumun büyük kısmı için üniversite, bir nevi kimlik kazanmanın aracıydı. Üniversiteye gitmek, bir başarı ölçütüydü. Ancak, Ayşe bu başarıyı sadece bir diplomayla sınırlamıyordu. Eğitim anlayışı, onun için sadece kariyer değil, aynı zamanda kişisel gelişimin de temeli olmuştu. Açık öğretimde okurken dersleri zaman zaman kendi evinde takip eden Ayşe, zamanla sorular sormayı ve daha derinlemesine düşünmeyi öğrenmişti. Kendisinin öğreneceği daha çok şey vardı, ve her biriyle yeni bir şey keşfetmeye başlamıştı.

Emre ise tamamen farklı bir strateji izliyordu. O, dersleri kesinlikle eksiksiz takip eder, her bir noktayı tartışır ve dışarıdan bir yardıma başvurmayı sevmezdi. Kendi içsel analizine güveniyor ve çevresel faktörlerin bu sürece katkısına odaklanıyordu. Bu, oldukça mantıklıydı; ancak, onun yaklaşımı da Ayşe'nin sosyal açıdan daha geniş bir öğrenme ortamını yaratmasına engel oluyordu.

Eğitimdeki Gerçek Değer Nedir?

Her ikisinin de yaklaşımını göz önünde bulundurduğumuzda, asıl soru ortaya çıkıyor: Gerçekten üniversite fark eder mi? Ayşe'nin düşündüğü gibi, derslerin yanında empatik bir öğrenme süreci daha anlamlı olabilir. Sosyal etkileşim ve deneyimlerin, kişisel gelişim ve empatiyi artırıcı etkisi tartışmasız. Peki ya Emre'nin bakış açısı? Belki de çözüm odaklı, stratejik bir yaklaşım iş dünyasında çok daha etkili olabilir. Açık öğretimde öğrencilerin sadece teorik bilgilerle değil, aynı zamanda kendi sosyal becerilerini, iş ve günlük yaşamda karşılaşacakları zorluklarla baş etme yeteneklerini de geliştiriyor olmaları kaçınılmaz.

Burada kilit nokta, bu ikisinin birbirinden ayrılmasının anlamı. Belki de üniversite sadece bir prestij simgesi değil, aynı zamanda bir insanın potansiyelini keşfetmeye yönelik bir yolculuktur. Ayşe ve Emre’nin deneyimlerinden çıkarılacak ders, üniversite eğitimine dair toplumsal bakış açılarının zamanla evrileceği yönünde olabilir. Hem stratejik hem de empatik bir yaklaşım, herkesin kendi yolculuğunda dengeyi nasıl kurabileceğini gösteriyor.

Düşünmeye Davet

Peki sizce açık öğretim, geleneksel üniversiteye göre geride mi kalıyor, yoksa bu tür eğitimlerin de kendine özgü bir değeri var mı? Öğrenmenin ve kişisel gelişimin yolu, sadece bir üniversite diplomasıyla mı sonlanır, yoksa her bireyin kendi seçtiği yolculukta fark yaratması mı daha önemli? Bu soruları birlikte düşünmek, farklı bakış açıları geliştirmek çok değerli olacaktır.

Birlikte bu soruları tartışmaya devam edelim. Herkesin üniversite deneyimi farklı olsa da, sonunda ulaşabileceğimiz yerlerin neler olduğunu daha iyi anlayabiliriz.