Zarurî trafik sigortasında teminatlar iki katına çıktı

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Zarurî trafik sigortasında teminatlar iki katına çıkarıldı.

SEDDK, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zarurî Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Asılları Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliklere açıklık getirdi. SEDDK’dan yapılan açıklamada, gerçekleşen düzenleme ile araç rayiç pahaları ve hasar maliyetlerinde yaşanan gelişmeler dikkate alınarak zarurî trafik sigortası minimum teminat limitlerinin iki katına çıkarıldığı açıklandı.

Zarurî trafik sigorta sisteminin sürdürülebilirliğini teminen azami primlerde de revizyona gidildiği aktarılan açıklamada, “Yapılan yönetmelik değişikliği ile 1 Temmuz 2022’da itibaren uygulanmak üzere, mecburî trafik sigortaları kapsamında karşılanan maddi ziyanlar için geçerli araç başına uygulanan teminat limiti 50 bin TL’den 100 bin TL’ye, kaza başına uygulanan teminat limiti ise 100 bin TL’den 200 bin TL’ye yükseltildi.” tabirlerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Yapılan teminat artışı ile birlikte, sıhhat masrafları ile sakatlanma ve mevt teminat limitleri ise 500 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltildi. Sigorta müdafaası 2 katına çıkarılarak trafik kazalarında ziyan goren hak sahiplerine daha geniş bir teminat sağlanacaktır. Sigorta teminat limitlerinin 2 katına çıkarılmasına bağlı olarak, sigorta şirketleri tarafınca zarurî trafik sigortaları teminat kapsamı içerisinde ödenen hasarları karşılayacak seviyede primlerin tahsil edilmesine yönelik aktüeryal istikrarın oluşturulabilmesi ve nihayetinde zarurî trafik sigorta sisteminin sürdürülebilirliğini teminen azami primlerde de revizyona gidildi.”

“İklim için kararlı adımlar atıyoruz”

Açıklamada, araçların mümkün olan en güzel teknolojiye ve en düşük karbondioksit emisyon kıymetlerine sahip olmaları gerektiği açıklandı.

Etraf ve sıhhatin korunmasının sürdürülebilirliğin ön planda olduğu ve çevresel tesirlerin dikkate alındığı bir ekonomik yapıya geçiş bakımından ehemmiyet arz ettiği vurgulanan açıklamada, şu tabirlere yer verildi:

“Buradan hareketle, SEDDK olarak düşük yahut sıfır emisyonlu araçların mecburî trafik sigortası fiyatlaması kademesinde müspet bir ayrışma yaparak bu araçların kullanmasının prim indirimi yoluyla teşvik edilmesini hedefliyoruz. Bu hedefle yönetmelikle yapılan düzenleme ile araçların yakıt cinsine ve emisyon bedellerine nazaran indirim yahut artırım uygulama yetkisi yüzde 20’ye yükseltildi. Mevzuya ait teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından ise emisyon pahaları düşük olan kimi araçlara prim indirimi uygulamasına başlanacaktır.”

TSB’den takviye

Düzenleye dayanak veren Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafınca Karayolları Motorlu Araçlar Mecburî Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Temelleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliklere ait, “Son bir yılda yedek kesim fiyatlarındaki ve araç kıymetlerindeki yükseliş niçiniyle hasar maliyetleri yüzde 89 civarında arttı. Burada bir düzenleme yapılması mecburilik halindeydi ve süreçte SEDDK ile görüş alışverişi ortasındaydık. TSB olarak varoluş gayemiz doğrultusunda eserleri sigortalılarımız lehine geliştiren bu adımları önemsiyoruz.” sözlerini kullandı.

“Son bir yılda yedek modül fiyatları ve araç bedellerindeki yükseliş niçiniyle hasar maliyetleri yüzde 89 civarında arttı. Burada bir düzenleme yapılması mecburilik halindeydi ve süreçte SEDDK ile görüş alışverişi ortasındaydık. TSB olarak varoluş maksadımız doğrultusunda eserleri sigortalılarımız lehine geliştiren bu adımları önemsiyoruz” diyen Obalı, yönetmelikle ‘eksik sigorta’ya da tahlil üretildiğinin altını çizerek, “50 bin TL maddi, 500 bin TL vücudu tazminat sayıları 2’ye katlanarak 100 bin TL ve 1 milyon TL’ye ulaştı” diye konuştu.
 
Üst