‘Yüce Ağız’ Yanakları Başka Bir Balığın Yavrularıyla Dolu Olduğunda Umursamaz

AliDayı

New member
Avustralya’nın göletlerinde ve akarsularında su altı bitkileri arasında gizlenen, her şeye kadir ağız denilen bir balıktır. Tür, geçen avı yakalayan etkileyici çenelerinden dolayı adlandırılmıştır. Ancak erkekler, yüzlerce bebeği nazikçe taşımak için her şeye kadir ağızlarını kullanırlar.

Babalar, ağız bakımı denilen bu ağız bakımını iki veya üç hafta boyunca yaparlar. Diğer ağızdan kuluçkaya yatan balıklar gibi, bunu büyük bir kişisel maliyetle yaparlar. Yine de Biyoloji Mektupları dergisinde Çarşamba günü yayınlanan bir araştırmaya göre, her şeye kadir babalar bazen kendilerine ait olmayan bebekleri taşırlar.

Brooklyn Koleji’nde balıklarda üreme üzerine çalışan ve araştırmaya dahil olmayan evrimsel bir biyolog olan Tony Wilson, “Doğruysa, aslında oldukça temiz” dedi.

Çalışmanın baş yazarı Janine Abecia, bir Ph.D. Avustralya, Northern Territory’deki Charles Darwin Üniversitesi’nde, her şeye kadir ağız veya Glossamia aprion ve ayrıca mavi yayın balığı Neoarius graeffei üzerinde çalıştığı yer. Her ikisi de Avustralya’nın tatlı su ortamlarında yaşar. Her iki türün babaları da döllenmiş yumurtaları ağızlarına alır ve yavrular yumurtadan çıkana kadar taşır.




Araştırması, bu iki türün babalık görevindeyken hiç yemek yemediğini ileri sürdü: “Ağız kuluçkacılarının midelerini açtım, ve boştular,” dedi Bayan Abecia.

Diğer türlere bağlı olarak anne veya baba olabilen ağız kuluçka makineleri üzerinde yapılan araştırmalar, onların da yemek yemediğini göstermiştir. Yavrularla doldurulmuş bir ağzın olması da nefes almayı zorlaştırabilir. Bayan Abecia, bunun ebeveyni yavaşlattığını ve potansiyel olarak yırtıcılardan kaçmayı zorlaştırdığını söyledi.

Maliyetler göz önüne alındığında, balık ebeveynlerinin yalnızca kendilerine ait olduklarından emin oldukları bebeklere ağız bakımı yapmaları evrimsel anlamda mantıklıdır. Ancak bilim adamları bunun ne sıklıkla doğru olduğunu bilmiyorlar. Dr. Wilson, “Aslında uzun zamandır ilgilendiğim bir soru,” dedi.

Bayan Abecia, Kuzey Bölgesi’ndeki nehirlerden hem güçlü ağızlı hem de mavi yayın balığının ağızdan kuluçkaya yatan babalarını topladı. Genetik karşılaştırma için ağızlarında yavru olmayan ek yetişkin balıklar topladı. Sonra her babanın ağzından yaklaşık 10 yumurta veya bebek seçti ve nereden geldiklerini anlamak için DNA’larını analiz etti.




Mavi yayın balığı ile işler beklendiği gibi oldu. Dokuz babanın hepsi kendi yavrularını taşıyor gibiydi ve o yavru balıkların hepsinin annesi aynıydı.

Atadan daha az kesin olan yumurtalarla, her şeye kadir ağız. Kredi… Alison J. King


Her şeye kadir ağzın güçlü çenelerinin içinde, gerçi, işler biraz tuhaftı. Bayan Abecia, her şeye kadir türlerin laboratuvarda görünüşte sadık çiftler oluşturduğunu söyledi. Yine de vahşi doğada incelediği 15 grup gençten dördü bu hikayeye tam olarak uymuyordu.

İki genç grup birden fazla anneye sahipti, bu da erkeğin ağzında yumurta varken bir dişiyle flört ettiğini gösteriyor. Bir grubun birden fazla babası vardı, belki de başka bir erkek, kuluçkaya yatan baba onları döllemeden ve onları bulamadan önce bazı yumurtaları gizlice döllediği için. Ve bir grupta, yavrular onları taşıyan balıkla tamamen ilgisizdi.

“Bu çok küçük bir çalışma,” dedi Dr. Wilson, bu yüzden bu aldatılmış babaların ne kadar yaygın olduğu hakkında sonuçlar çıkarmak “erken” olurdu. Bu çalışmadaki mavi yayın balığı tek eşli görünse de, araştırmacıların örneğinin yakalayamadığı hantal-panky olabileceğini kaydetti. “Şahsen, daha fazla veri görmek isterim” dedi.

Ancak, bu çalışmada kullanılan genetik tekniklerin, bilim adamlarının görünüşte tek eşli hayvanların özel hayatları hakkında bu tür sorular sormasını kolaylaştırdığını da sözlerine ekledi. “Bunun gibi hikayeler, muhtemelen doğada ne tür karmaşıklıkların var olduğunu anlamanın başlangıcıdır” dedi.

Bilim adamları, yanlış yavruları taşıyan başka ağızdan kuluçka balıkları keşfettiler. Bir tür kardinal balığında, kuluçkaların yaklaşık yüzde 8’i ikinci bir babanın yavrusunu içeriyordu. Gümüş arowanalar adı verilen balıklar üzerinde yapılan bir araştırma, kuluçkaya yatan 14 babadan ikisinin ağzının tamamen alakasız yavrularla dolu olduğunu buldu.

Çabaları için bu babalar genlerinden hiçbirini aktarmayacak. Evrim neden onları daha dikkatli yapmadı?




Bir olasılık, bebek balıklarla dolu bir ağzın onları seksi göstermesidir.

“Diğer türlerdeki bazı dişi balıklar, yavrularına zaten bakmakta olan erkeklere çekilir,” dedi Bayan Abecia. Şimdi yanlış bebeklere takılan erkekler bunu daha sonra telafi edebilirler; belki daha fazla dişi bu erkeklerin pullu çenelerini yumurtalarla doldurmaya can atacaktır.

“Yavrularına bakmak için büyük çaba sarf edenlerin yalnızca dişiler olmadığını gösteriyor,” dedi Bayan Abecia. “Bir bakıma ilham verici.”
 
Üst