Yeni Zelanda Anlaşması Japonya’yı ‘Beş Göz’ İstihbarat İttifakına Yaklaştırabilir

AliDayı

New member
WELLINGTON, Yeni Zelanda — Çin, Asya-Pasifik bölgesindeki etkisini genişletmeye devam ederken, Japonya ve Yeni Zelanda, gizli bilgilerin “kesintisiz” paylaşımı için bir anlaşma üzerinde müzakerelere başladı. Tokyo’nun, sonunda İngilizce konuşan güçler arasındaki “Beş Göz” istihbarat ortaklığına katılma durumunu güçlendirebilir.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in Perşembe günü Tokyo’yu ziyareti sırasında müzakerelere ilişkin bir duyuru, Solomon Adaları’nın Çin ile bir güvenlik anlaşmasına vardığını açıklamasından iki gün sonra geldi ve Batılılar arasında huzursuzluk yarattı. Bölgedeki uyumlu güçler. Sızdırılan bir belgeye göre anlaşma, Pekin’in Solomons’a asker göndermesine izin verebilir ve hatta belki de Pasifik’teki ilk Çin askeri üssüyle sonuçlanabilir.

Yeni Zelanda’daki Massey Üniversitesi’nde güvenlik çalışmaları alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Anna Powles, “Duyuru her iki ülkenin de Çin hakkındaki endişelerine değiniyor” dedi ve “geçtiğimiz haftalarda güvenlik anlaşması” Süleymanlarda.

Bayan Ardern ve Japonya başbakanı Fumio Kishida, önerilen istihbarat anlaşmasını duyururken endişelerini açıkça dile getirdiler. Pasifik’te “büyüyen stratejik zorlukları” ve Doğu ve Güney Çin Denizlerinde “statükoyu zorla değiştirmeyi amaçlayan tek taraflı eylemlere” karşı olduklarını vurguladılar. İkincisi, Çin’in askeri kullanım için yapay adalar inşa etme çabalarına ve tartışmalı bölgelere tecavüzüne bir referans gibi görünüyordu.




Anlaşma, Japonya’yı Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Beş Göz ortaklığına daha da yaklaştıracak. Son 75 yılda topladıkları istihbaratın çoğunu paylaşıyorlar.

2020’de, zamanın Japon savunma bakanı Taro Kono, yenilenmiş bir “Altı Göz” ortaklığında Japon üyeliğini önerdi. Geçen yıl, Japonya’nın Avustralya büyükelçisi Shingo Yamagami, “bu fikrin yakın gelecekte gerçeğe dönüştüğünü görmek istediğini” söyledi.

Five Eyes üyeleri daha önce Japon istihbarat topluluğunun güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle ortaklığı genişletme konusunda tereddütlüydü. Ancak, 2013’te önemli kamu muhalefeti üzerine bir devlet sırları yasasının çıkarılması da dahil olmak üzere Japonya’da yapılan büyük bir revizyon, bu rahatsızlığın hafifletilmesine yardımcı oldu.

Japonya o zamandan beri Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya ile istihbarat paylaşım anlaşmaları müzakere etti. Yeni Zelanda ile yapılacak bir anlaşma, ortaklığın istihbarat çıktılarına daha fazla erişime izin verecek.

Yeni Zelanda’daki Stratejik Araştırmalar Merkezi direktörü David Capie, “Bu istihbarat paylaşım bağlantılarını kurmak ve ağlar oluşturmak için açıkça bir istek var” dedi.




Son yıllarda, Yeni Zelanda bir istihbarat ortağı olarak kendi güvenilirliği hakkında sorularla karşı karşıya kaldı. Çin, daha önce Yeni Zelanda’yı Çin’in insan hakları ihlallerini ve Hint-Pasifik bölgesindeki artan iddiasını eleştirme konusunda isteksiz yapan Yeni Zelanda’nın ihracatının açık ara en büyük alıcısı.

2017’de, Yeni Zelanda Parlamentosu’nun uzun süredir görev yapan bir üyesinin daha önce Çinli casusları eğittiği de ortaya çıktı. Çin’in nüfuz çabalarında uzmanlaşmış bir siyaset bilimci olan Anne-Marie Brady, o yıl etkili bir gazetede, “Yeni Zelanda, dünyadaki diğer birçok devlet gibi, ÇHC’nin siyasi nüfuz faaliyetlerine doyuyor” diye yazdı. PRC, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kısaltmasıdır.

Ancak ortaklarının korkuları ve Çin’in hem Yeni Zelanda’da hem de daha geniş Pasifik’te artan nüfuz çabalarıyla karşı karşıya kalan Yeni Zelanda hükümeti, dış politikasında daha iddialı hale geldi.

“Geçtiğimiz üç veya dört yılda, Çin’in sadece sınırsız bir ekonomik fırsat olmadığı konusunda artan bir anlayış gördünüz” dedi Dr. Capie. Pasifik ve Güney Asya’da “Yeni Zelanda hükümetinin zorluklar olarak gördükleri şeyler hakkında açıkça konuşmaya çok daha istekli olduğunu gördük”.

Yeni Zelanda Savunma Bakanlığı’nın 2021’deki önemli bir raporu, Çin’in yükselişinin ve “giderek daha güçlü milliyetçi anlatı”nın, diğer etkenlerin yanı sıra “önemli ölçüde daha zorlu ve karmaşık bir stratejik ortam” yarattığı konusunda açıkça uyardı.

Perşembe günkü duyuru, dedi Dr. Capie, Yeni Zelanda’nın daha güçlü dış politika yaklaşımının bir başka göstergesi.

“Birkaç yıl öncesine kadar, muhtemelen Yeni Zelanda’nın Çin’e karşı biraz yumuşak olduğuna dair bir görüş vardı – bölgedeki riskler konusunda netlik kazanmadığına dair bir görüş vardı” dedi. “Bu değişmeye başladı.”

Makiko Inoue, Tokyo’dan gelen haberlere katkıda bulundu.
 
Üst