TÜSİAD/Turan: Çalışanları enflasyona ezdirmememiz gerekli

muhendisman

Global Mod
Global Mod
TÜSİAD Lideri Orhan Turan Bloomberg HT’de yayınlanan Finans Merkezi programına konuk oldu.

TÜSİAD olarak Türkiye’ye bedel yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Turan, “Başta enflasyonla gayret olmak üzere tekliflerimizi paylaşacağız. Anadolu buluşmalarını arttıracağız. Yeşil ve Dijital dönüşüm olarak iş dünyasına rehberlik edeceğiz. Gençler ve toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında da çalışmalarımız var. Ağır bir ajandamız var” dedi.

TÜSİAD’ın yeni ekonomik programa bakışı hakkında bilgi veren Turan, “Hem dünya birebir vakitte Türkiye olağanüstü bir devirden geçiyor. Pandemi, savaş ve global tedarik zincirinin kırılması bizi olumsuz etkiliyor. Para siyasetleri olmak üzere, besin ve güç güvenliği, iklim değişikliği kaynaklı riskler var. Öngörüsüz bir müddetçten geçiyoruz. Kırılganlığımızı en aza indirmemiz lazım. Bizim de gündemimizde en değerli yüksek enflasyon ve Döviz gereksinimi. Maalesef bu sarmaldan kurtulamıyoruz. Türkiye enflasyon da ithal ediyor. Arkadaşların yaptığı hesaplamalara bakılırsa, yüzde 10-15’ını ithal ediyoruz. Kıymetli bir döviz borcumuz var. Dış kaynağa da gereksinimimiz var. Diğerlerinin tasarrufunu ithal ediyoruz zira büyümek için muhtaçlığımız var. Bu senede 30-40 milyar civarında cari açık öngörülüyor. Turizm gelirleri bekleneni getirmeyecek. Değişimlere ahenk sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Kredileri frenlememiz şirketlerin üretimlerini zorlayacak”

TÜSİAD Lideri Orhan Turan’ın konuşmasında öne çıkanlar şu biçimde:

“Bu programda üretim, istihdam, ihracat, yatırım iştahının artması hedefleniyor. Faizi düşürdük lakin borçlanma maliyetimizi düşüremedik. İş dünyasının en büyük beklentisi öngörülebilir ortamın ve belirsizliğin en az olsun ki yatırım iştahı artsın. Emtia ve güç meblağlarının artması ile önemli işletme sermayesi gereksinimleri doğdu. Örnek datayım ben 90 ay vade ile alıyordum artık peşin istiyorlar. Doğal olarak daha fazlaca paraya gereksinimim var. Kredilerin de büyük çoğunluğunun şirketlerin işletme sermayesine gittiğini düşünüyorum.”

“Önceliğimiz enflasyonla uğraş olmalı”

“Özel şirketler faizlerin düşmesini ister. Bizim kredileri frenlememiz şirketlerin üretimini de zorlayacak, bir de kullandığı kredinin maliyeti artacak. Ticari kredilerinin artma sebebi, işletme sermayesi yani 2021’in ocak ayında 1 TL’ye mal ettiğiniz bir eseri bugün 3 TL’ye mal ediyorsunuz. Önemli bir kaynağa gereksiniminiz var. Bizim bir biçimde ucuz ve sürdürülebilir finansmana erişmemiz gerekiyor. Büyüme uğruna enflasyonla çabayı bırakmamamız lazım. Önceliğimiz enflasyonla uğraş olmalı.

Türkiye’nin katma bedelli, markalı ihracat yapması gerekiyor. ’Değersiz bir Türk lirası ile ihracatı patlatırız’ modeli 90’larda kaldı. İhracatın en epeyce arttığı devirler kurun stabil gittiği devirler. Bu, kalıcı bir siyaset değil. Türk lirasını zayıflatarak kur avantajı ve ucuz işgücü ile ihracatı sürdürülebilir olarak artırmamız mümkün değil.

AB güçte Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Türkiye de gereksinimi olan gücün yüzde 75’ini ithal ediyor. Güç seferberliği Türkiye için epeyce değerli. Güç verimliliğinde farkındalık yaratılması için çalışma yapacağız.”

Minimum fiyat yorumu

Son olarak, minimum fiyatta artış konusunu da pahalandıran Turan, “Gençlerin hayallerini hayata geçirecekleri ortam oluşturmalıyız. Türkiye yetenek havuzunu kaybetmemeli.Bazı şirketler geçen sene Ağustos Eylül aylarında takviye manasında kimi düzenlemeler yaptı. İş barışı açısından da bunu düşünmemiz, çalışanları enflasyona ezdirmeden bu süreci bir arada geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yüzde 60’ın üzerinde enflasyonun olduğu bir yerde yapılması gereken yapılmalı. Bu husus hakkında hükümetle görüşmeyi düşünüyoruz” yorumunu yaptı.