TÜSİAD/Altınsaç: Turizm ve tüketim düzgün, yatırımlar önemli biçimde daralıyor

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Özyeğin Üniversitesi Öğretim vazifelisi ve TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç büyüme beklentileri hakkında değerlendirmede bulundu.

Öztok Altınsaç, birinci çeyrekte yüzde 6,5 yılın tamamı için de yüzde 3 büyüme varsayımlarının olduğunu belirtirken, tüketim tarafının âlâ gittiğini, Temmuz ayında fiyatlarda uygunlaştırma olursa yılın üçüncü çeyreğinde de yeni bir tüketim talebi olacağını vurguladı.

Birinci çeyrekte büyümenin temel olarak tüketim tarafınca geleceğini, ihracat performansının katkısının beklenildiğini üzere şiddetli olmayacağını söyleyen Öztok Altınsaç, konuşmasına şöyleki devam etti:

Büyümenin kompozisyonu değerli, birinci çeyrekte tüketimle büyüyoruz. Nisan ve Mayıs’la bir arada perakende zayıflıyor bunu ikinci çeyrekte goreceğiz. Birinci çeyrek temel tüketimden gelecek, ihracat performansının katkısının hayli şiddetli olacağını düşünmüyorum. Büyümeyi temel aşağı çekecek faktörün yatırımların negatif katkısının olacağını hesaplıyoruz.

“Turizm sayıları uygun gidiyor”

Yılın tamamında da büyümenin birinci çeyrektekine emsal bir kompozisyonda olacağını söyleyen Öztok Altınsaç tek farkın yatırımların biraz daha baskılanması olacağını söylemiş oldu.

Öztok Altınsaç turizmin takviyesinin de olumlu olduğuna işaret etti: Turizm epeyce güzel gidiyor örneğin İstanbul sayıları 2019’dan daha yeterli düzeyde keza Antalya sayıları da üzücü değil.