“Toplumsal düşün ve sorumluluk al”

semaver

New member
Almanya’da demokrasiyi anlatan müzisyenler

Max Raabe: “Toplumsal düşünmeli ve sorumluluk almalısınız”

Müzisyen Max Raabe 1920’ler ve 1930’lar tarzında şarkı söylüyor.

© Kaynak: Britta Pedersen/dpa

Makaleyi dinle • 2 dakika

Max Raabe içinde yaşadığımız demokratik sistemi takdir ediyor. Müziği aracılığıyla Nasyonal Sosyalist döneme dair özel bir bakış açısına sahip. Bu nedenle şimdi Almanya’da demokrasiyi korumak için daha fazlasının yapılması çağrısında bulunuyor.

Berlin. Şarkıcı Max Raabe, toplumsal gelişmelerin sorumluluğunun bireysel temele dayandığını düşünüyor. “Tarih bize, kendisini daha önce olduğu gibi tekrar etme lütfunda bulunmuyor. Ancak dikkatli olmanız gerekiyor,” dedi müzisyen Berlin’deki dpa’ya Weimar Cumhuriyeti’nden Nasyonal Sosyalizme doğru olan gelişmeye atıfta bulunarak. Raabe, Palast Orkestrası ile 1920’li ve 30’lu yılların müziklerini çalıyor.

Max Raabe: “Sadece dahil olmanız gerekiyor”

Raabe, “Şimdiye kadar sahip olduğumuz en değerli sisteme sahibiz” dedi. “Geliştirilebilir ama şu ana kadar sahip olduğumuz en iyisi. Atalarımız oy verebileceklerini, demokratik yolları kullanabileceklerini hayal ederdi. Ayrıca dahil olmanız, oy vermeniz, sosyal düşünmeniz ve sorumluluk almanız gerekiyor.”

60 yaşındaki sanatçı, müziğinin kökenlerine değindi. “1933’ten sonra birdenbire en sevdiğim metinlerin ve bestecilerin artık listeye dahil edilmemesi beni her zaman rahatsız etti. Bu bana içinde yaşadığımız çağa dair belli bir farkındalık kazandırıyor.”

Aynı zamanda güncel sorunları ve gelişmeleri şarkılardan uzak tutmak istiyor. “Şarkı sözlerinde insanlar bunu duymak istemiyor. Yeni albümü “Mir is so after you” 29 Eylül Cuma günü yayınlanacak olan Raabe, “Aksi takdirde kulaklarında uçuşan şeylerden uzaklaşmak için müziği kullanmak istiyorlar” dedi. Performansların en önemli yanı şu: “İnsanlar konsere gittiklerinde, ister kişisel kaderleriyle ilgili olsun, ister arabanın park edilmesinin yasaklanmasıyla ilgili olsun, dışarıda olup biteni unutuyorlar. Konser süresince insanları gerçeklikten uzaklaştırmanız yeterli. Bu benim görevim.”

Haberler