Tarımın geleceği masaya yatırıldı

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması” programında biraraya geldi.

Tarım dalına ait değerlendermi ve açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2022 yılında ziraî üreticilere bundan evvelki yıla bakılırsa iki katından fazla bir artışla 9,8 milyar TL meblağında faiz takviyesi sağlamayı öngörüyoruz.” dedi.

Son 10 yılda, Türkiye’nin tarım bölümünün yüzde 28 büyüyerek, 2021 yılında ziraî gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) 407 milyar TL düzeyine ulaştığını belirten Nebati, çalışanların da yüzde 17’sinin tarım kesiminde istihdam edildiğin yaklaşık 5 milyon kişinin geçimini tarımdan sağladığını lisana getirdi.

2021 yılında tarım eserleri ihracatı bundan evvelki yıla bakılırsa yüzde 20 artarak 7,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirten Nebati, 2022 yılı mart ayı prestijiyle yıllıklandırılmış tarım eserleri ihracatımız 7,5 milyar dolara ulaştığını söylemiş oldu.

Bakan Nebati, klim değişikliği ve tarım başlığına da değinerek, “Araştırmalar, 2050 yılında dünyamızın ulaşacağı toplam nüfusu beslemek için bugünkünden yüzde 60 daha fazla besine muhtaçlık duyacağımızı gösteriyor. Bu orandaki besin üretimi için de yüzde 15 daha fazla suya ihtiyaç duyulacaktır.” dedi.

90 milyar lira takviye

Son beş yılda çiftçilere yaklaşık 90 milyar TL meblağında ziraî dayanak ödemesi gerçekleştirdiklerini belirten Nebati, “2022 yılı için 25,8 milyar TL olarak belirlenen ziraî takviye bütçesine hububat üreticilerine ödenmek üzere 3,2 milyar TL ek girdi takviyesi ek ederek 29 milyar TL’ye çıkardık.” diye konuştu.

Nebati, ayrıyeten, 2004 yılından bu yana ziraî üreticilere, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Hazine faiz dayanaklı kredi kullandırarak üreticilerin finansman muhtaçlığını uygun şartlarda karşıladıklarına dikkati çekerek, şu ayrıntıları verdi:

“Bu kapsamda, 2021 yılı ortasında 896 bin üreticiye 75 milyar TL fiyatında Hazine faiz takviyeli kredi kullandırdık. Bu kredilerin faizinin, ortalama yüzde 70’i Bakanlığımızca karşılanmıştır. 2022 yılında da ziraî üreticilere bundan evvelki yıla göre iki katından fazla bir artışla 9,8 milyar TL meblağında faiz takviyesi sağlamayı öngörüyoruz.

bu biçimdelikle küçük ölçekli üreticilerin ağır olarak kredi kullandıkları başlıklardan klasik hayvansal üretimde 100 bin TL olan sıfır faizli kredi meblağı 200 bin TL’ye, klâsik bitkisel üretimdeki 50 bin TL olan sıfır faizli kredi fiyatı da 100 bin TL’ye yükselttik. Ayrıyeten, 15 Nisan tarihinde borçları aciz vesikasına bağlanmış üreticilerimize ödeme kolaylıklarının sağlanmasına yönelik düzenlemeyi uygulamaya koyduk.”

Ziraî sulamada güneş gücü santrali kurulumunda Ziraat Bankası vasıtasıyla 12 ay ödemesiz 84 ay vadeli kredi imkanı getirdiklerin söyleyen Nebati, “Uygulama mühleti 2023 yıl sonuna kadar devam eden bu imkanla 7,5 milyon TL azami kredi kullanma limiti, yurt ortasında üretilen makine teçhizat için yüzde 100, bunun haricindeki makine teçhizatta da yüzde 75 oranında faiz dayanağı sağlıyoruz.” tabirlerini kullandı.

Ayrıyeten, ziraî sulama projeleri kapsamında DSİ ile TOKİ içindeki iş birliği ile 830 bin hektar olarak planlanan projelerdilk öncelikli olarak 390 bin hektarlık alanı içeren 143 sulama projesini hayata geçireceklerini bildiren Nebati, çiğ süte litre başına 20 kuruş olarak uygulanmakta olan takviye meblağını 1 Mart-15 Mayıs periyoduna yönelik olarak 4 kat artırarak litre başına 1 TL düzeyine çıkardıklarını, bu biçimdelikle çiftçilere aylık yaklaşık 930 milyon TL destekleme ödemesi yapmayı öngördüklerini aktardı.

1,7 milyon üretici 42 milyar lira faizsiz kredi kullandı

“Stratejik eserlere ek dayanaklarla çiftçimizin yanında olduk. 2002’de 5 esere prim takviyesi verilirken bugün 18 esere prim dayanağı sağlıyoruz. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi proje sayısını son 3 yılda 27’den 50’ye çıkardık. Bu bölgelere şimdiki sayılarla 450 milyon lira altyapı kredisi sağladık.” diyen Nebati, hayvancılık dalına yönelik sıfır faizli kredi uygulamasıyla 1,7 milyon yetiştiricinin toplam 42 milyar lira faizsiz kredi kullandığını bildirdi.

“Bitkisel üretime başka değer vermek durumundayız”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Mutlak surette stratejik eserlere; yumurtaya, yağlı tohumlara, baklagillere, şeker pancarına bitkisel üretimde farklı bir ehemmiyet vermek, hayvansal üretimde de et, süt, yumurtaya dayanak olmak durumundayız.” dedi.

Kirişci, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda yaptığı konuşmada, aktifliğin klasik hale gelmesini, tarımın Davos’u olarak memleketler arası bir hüviyet kazanmasını, her yıl bir tema alınıp Türkiye’nin bir tarım kentinde bu çeşit etkinliklerle kutlanmasını diledi.

Kirişci, Türkiye’nin 30 milyar dolara dayanmış dış ticaretinin bulunduğunu, kendi ülkesindeki vatandaşlarını, süreksiz statüsündeki mültecileri, bu ülkeye gelen konukları ve ihracatıyla yurt haricindekileri doyuran bir üretici olduğunu anlatarak, “Ben bu eli öpülesi üreticilerimizin, tüm dünyadaki üreticilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü tebrik ediyorum.” dedi.
 
Üst