“Şirket birleşmelerinde süreç büyüklüğü 10 milyar doları aşmaz”

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Birleşme ve satın alma süreci yapan finansal şirketlerden Prama’nın CEO’su Kıymet Şahbaz, Türkiye’de geçen yıl pandemi bulunmasına rağmen 15 milyar dolarlık bir hacme ulaşan birleşme ve satın alımlarda düşüş yaşandığını belirtti. Geçen yıl global olarak para bolluğu olduğunu hatırlatan Şahbaz, katıldığı Bloomberg HT yayınında birleşme satın almalar ve halka arzlara ait değerlendirmelerde bulundu.

Bu yıl satın alma ve birleşmede süreç büyüklüğünün 10 milyar civarında kalacağını aktaran Şahbaz, “Halka arzlarda da bir düşüş var, 2021 halka arzlarda epeyce yeterli bir yıldı pandemiye karşın Türkiye’deki halka arzlar düzgün performans gösterdi, her ne kadar talep yerli yatırımcılardan gelse de 2,5 milyar dolarlık bir halka arz vardı. Burada yüzde 30-40 bir düşüş var lakin Dünya’daki halka arz pazarı da yüzde 50’nin üzerinde bir düşüş yaşadı. Dünyada bol para periyodundan daha sıkışık periyoda geçiş Dünya’yı da etkiliyor Türkiye’yi de etkiliyor” sözlerini kullandı.

Hindistan’ın performansı arttı

Gelişmekte olan piyasaların en büyüğü olan Çin’de sıfır covid siyaseti ve ticaret savaşları niçiniyle Çin’nin piyasadan çekildiğini süreç hacminde yüzde 30 azalma olduğunu lisana getiren Şahbaz, “Hindistan yüzde 50 üstte bir performans sergiledi. Zira Hintli şirketler hem yatırımcı çekiyor birebir vakitte Hintli şirketler dünyadaki büyük satın almalara imza atıyorlar o yüzden Hindistan bu devri epey başarılı geçiriyor” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin bir üretim üssü olduğunu dünyaya ispat ettiğini belirten Bedel Şahbaz, “İhracat sayılarımız düzgün gidiyor, son 2 senede teknoloji şirketlerine hayli yatırım geldi. Ruslar da Türkiye’ye geliyor zira kendi hammaddelerine dünyaya satmak istiyorlar, Türkiye onlar için âlâ bir yatırım alternatifi” diye konuştu.

107 süreç tamamladı

Şirketin şu ana kadar 107 süreç tamamladığını aktaran Şahbaz, 7,5 milyar doların üzerinde bir süreç büyüklüğü olduğunu, bu seneye gelindiğinde güç bölümünde bir işe imza attık bu ay ortasında tamamlayacakları rüzgar gücü tarafında, Türkiye’nin değerli oyuncularından birinin satışını yaptıklarını söylemiş oldu.


Şahbaz şirkete dair şu ayrıntıları verdi:

“Hisar Çelik Döküm şirketinden bizim 40 milyon dolar üzere bir ciromuz var, bunun yüzde 40 cirosu iki sene evvel Avustralya’da yaptığımız yatırımdan gelmeye başladı.

Teknoloji tarafında siber güvenlikte, biyoteknolojide bir yatırımımız var ve kıyafet kiralamada bir yatırımımız var ve bunların hepsini yurtharicinde büyütmeye çalışıyoruz. İşte kıyafet kiralamada Londra’da bir ofis açtık onu seneye daha da büyütmeye çalışıyoruz. Biyoteknolojide amacımız Amerika’da büyümek.”

Şahbaz, artan hammadde fiyatlarından ziyan görme kaygısıyla şirketlerin önemli bir stoklama yaptığını, o stoklamaların maalesef resesyon ortamında yüksek maliyetle insanların elinde kaldığını ve kârlılıklarını makûs etkileyeceğini de kelamlarına ekledi.
 
Üst