Rus çelik sanayisi “fevkalade” indirim talepleriyle karşılaşıyor

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Rus çelik sanayisi Ukrayna savaşı öncesinde dünyada en kârlı sanayilerden biriyken bugünlerde üreticilerin olağanüstü indirimlerle satış yapmak zorunda kaldıkları belirtiliyor.

Yaptırımların kritik Avrupa piyasa ve müşterilerine erişimi kesmesi ve diğer bölgelerdeki müşterilerin de Rusya ile iş yapmaya temkinle yaklaşması niçiniyle Rusya’daki üreticilerin seçenekleri azalmaya başladı. Rus şirketler alternatif alıcılar ararken mevcut koşullarda iş yapmaya istekli şirketlerin bunu önemli indirimlerle yapmak istediği kaydediliyor.

Bloomberg kaynaklarına nazaran Severstal PJSC şirketi çelik levhalar için Asya’dan kimi ithalatçı firmaların yüzde 40’a varan indirim talepleriyle karşılaştılar. Türkiye’den birtakım müşterilerin de fiyatlarda indirim istediği gelen bilgiler içinde.

Birtakım Rus çelik mamüllerinin de kesimin güçlenen ruble ve artan kömür fiyatlarıyla ziyan görmesi daha sonrası navlun ve nakliyat maliyetlerinin artmasıyla çıkar getirmemeye başladığı belirtiliyor.

Yüzde 40’a varan kâr oranları yüzde 10’un altına geriledi

Bu durum dünyanın en büyük çelik ihracatçılarından olan ve on yıllar boyunca epeyce düşük maliyetlerin keyfini çıkaran Rus çelik sanayisi için önemli bir değişim manasına geliyor. Daha evvel yüzde 40’lara varan kâr oranlarının bugünlerde yüzde 10’un altına indiği bedellendiriliyor.

Rus çelik sanayisindeki gerilemenin emtia piyasalarında yatırımcıların ve üreticilerin hükümetler tarafınca belirlenen yaptırımların ötesine geçip geçmemeyi değerlendirirken istekli yaptırım uygulamasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Bunun en net örneklerinden biri olarak yatırımcıların Rusya’da üretilen paladyum ile süreç yapmaktan kaçınmasının Avrupa ve ABD piyasalarında fiyat farklarına yol açması gösterilebilir.

Avrupa ve İngiltere tarafınca uygulanan yaptırımlardan etkilenen şirketlerin içinde Severstal, Evraz Plc ve Magnitogorsk üzere devler bulunuyor. Buna ek olarak AB kimi Rus mamüllerine de yaptırım uyguluyor.

Rublenin pahalanması bölüm kârına ziyan veriyor

tıpkı vakitte Rus üreticilerin karşılaştığı bir öteki zorluk ise yurtharicinden elde edilen gelirin azalmasına niye olan rublenin gerçekleştirdiği ralli oldu. Ruble geniş kapsamlı yaptırımlar, sermaye denetimleri karşın artan ihracatın Dövize olan talebi azaltmasıyla son periyotta 2018’den bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Bu hafta yapılan son faiz artışı rublenin yükselişini durdurmuş olsa da ülkenin para ünitesi çelik ihracatçılarının birtakım eserlerde kâr etmesi için hala çok yüksek bir bedele sahip. Uzmanlar Çin’e yapılan satışlarda ton başına 16 bin ruble (239 dolar) ziyan edildiğini kaydediyorlar.

Rusya Çelik Birliği İdare Şurası Lideri Alexey Sentyurin birtakım üreticilerin üretimi azalttığına vurgu yaptı.
 
Üst