Redwood Materials’dan 3.5 milyar dolarlık pil geri dönüşüm tesis yatırımı

muhendisman

Global Mod
Global Mod
HANDE BERKTAN

Eski bir Tesla yöneticisi Jeffrey Brian Straubel tarafınca kurulan Redwood Materials, ABD’nin Güney Carolina eyaletinde 3,5 milyar dolarlık, pil geri dönüşüm fabrika yatırımını duyurdu. 600 dönümlük fabrikada, 10 yıl boyunca yaklaşık 1.500 kişinin istihdam edilmesi ve yılda 100 GWh katot ve anot bileşeni üretimi planlanıyor. Fabrikanın temelinin 2023 yılının birinci çeyreğinde atılması ve yıl sonuna kadar birinci geri dönüşüm sürecinin başlatılması hedefleniyor.

Bu bileşenler Kuzey Amerika’da üretilmiyor ve araba üreticilerini, elektrikli araç pilleri için gereken gereçlerin birçoklarını denizaşırı ülkelerden tedarik etmeye zorluyor. Redwood Materials, elektrikli araçların pillerini yurt ortasında geri dönüştürerek, bir daha kullanması, geri kazanıma yönelik emisyonların düşürülmesine ve global tedarik güvensizliğinin azaltılmasına yardımcı olacağını sav ediyor. Şirket yaptığı açıklamada “Tüm operasyon sürecimiz yüzde 100 elektrikli olacak ve süreçlerimizde rastgele bir fosil yakıt kullanmayacağız” sözlerine yer verdi. Redwood Materials ayrıyeten elektrikli araç pil gereçlerinin CO2 emisyonlarını Asya merkezli mevcut tedarik zincirine kıyasla yaklaşık yüzde 80 azaltacağını tez ediyor.

Redwood Materials, 2017 yılında Jeffrey Brian Straubel tarafınca kuruldu. Straubel 15 yıl boyunca Tesla’da Teknoloji Yöneticisi olarak çalıştı. Redwood Materials, Tesla’nın Panasonic ile yaptığı pil üretim sürecindeki hurdaları ayırmanın yanı sıra Ford, Toyota, Nissan, Specialized, Amazon, Lyft ve başka elektrikli araç markalarının pillerini de geri dönüştürüyor.

Hatırlanacağı üzere Ford, üç yeni pil fabrikasının yılda 129 GWh üretim kapasitesi sağlayacağını, General Motors, ABD’de LG Chem ile yıllık toplam 140 GWh kapasiteye sahip dört yeni pil fabrikası planladığını açıklamıştı. Volkswagen ise 2030 yılına kadar Avrupa’da yılda toplam 240 GWh kapasiteyle faaliyet gösteren altı pil hücresi üretim tesisine sahip olmayı hedefliyor. Stellantis, Indiana’da yıllık 23GWh üretim kapasitesine sahip yeni bir fabrika planlıyor. BMW, Hyundai ve Honda da ABD merkezli fabrika planlarını açıklamıştı.

Bir bilgi ve analitik şirketi olan Küresel Veri’ye göre, global pil üretiminin 2024’te 410,5 GWh’ye çıkması bekleniyor.