Petrol Ofisi/Şiper: Yıl sonuna kadar motorinde yüzde 5 ila 10 içinde bir daralma olabilir

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede Türkiye açısından fiziki mal temininde bir problem olmadığını söylemiş oldu. Şiper “Yapılan linklere bakıldığında bir sorun yaşanacağını öngörmüyorum. Bayramdan daha sonraki periyoda baktığımızda tüketimde de azalma başladı, ötürüsıyla arz taraflı yahut ikmal istikametli rastgele bir düşüncemiz olacağını zannetmiyorum. Bunun yanı sıra, ödeme yapılması için gereken paranın temininde karşımıza kimi zorluklar çıkabilir diye düşünüyorum. Bu durum hem kurdaki yükselişten kaynaklanıyor, tıpkı vakitte Döviz bulunabilmesi açısından kritik periyotlara yaklaştığımızı öngörmekteyiz” biçiminde konuştu.

Şiper “Dünyadaki eser fiyatlarının yükselmesi ve dolara gem vurulamaması niçiniyle maalesef sıkça üst taraflı fiyat ayarlamaları yapmak zorunda kalıyoruz ve bugünden baktığımızda bunun pek bir sonu gözükmüyor” dedi.

“Kârlılık kelam konusu değil”

Kâr marjı diye bir mefhumun artık olmadığını vurgulayan Şiper “Kârlılık kelam konusu değil, çarkı döndürmek, günü kurtarmak durumundayız. Entegre marja yani istasyon ve dağıtım şirketi içinde bölünen hisseye baktığımızda, geçmiş vakit içinderda sonuncu pompa fiyatı yüzde 12 civarı gerçekleşirken şu anda bu oran yüzde 5 buçuklara inmiş durumda. Bunu fakat enflasyona paralel götürebiliyoruz, halbuki ki maliyetler daha da fazla arttı. Bu mamüllerin TL cinsindeki bedellerinin devasa yükseklikte biçimde artması niçiniyle hem istasyonlarda, hem dağıtım şirketlerinde muazzam bir işletme sermayesi yükü başladı.” diye konuştu.

Asgari fiyata ikinci bir düzenleme yapılması durumunda akaryakıt istasyonlarının harikulâde güç bir durumda kalacağını belirten Şiper “Bunun tek tahlili entegre marjın yükselmesi olabilir, öteki türlü bu durum yönetilemez” diye konuştu.

Havacılık yakıtlarındaki fiyat artışlarının da öteki eserlerde olduğu üzere yüksek oranda gerçekleştiğini söyleyen Şiper “Bu artışların fiyatlara yansıtılması elzem. Diğer türlü bununla başa çıkılması mümkün değil” biçiminde konuştu.

Şiper “Bütün dünya petrol üreten ülkelerin insafına kalmış durumda. Tüketim tarafında bu aydan itibaren bir daralma başlayacaktır. Yıl sonuna kadar motorinde yüzde 5 ila 10 içinde bir daralma olması mümkün gözüküyor. Akaryakıt için birebirini söylemek hakikat olmaz. Artan araç sayıları ile birlikte akaryakıtta yüzde 5 oranında bir büyüme gerçekleşebilir” dedi.

Daha mütevazı gelir bölümü tarafınca tüketilen otogazın ise bir epey şeyin göstergesi olduğunu lisana getiren Şiper “Bizim iddiamıza göre yüzde 20 oranında otogazlı araç park etmiş durumda bulunuyor” tabirlerini kullandı.