Merkel eleştirisi, Putin ile müzakereler, barış planı

semaver

New member
“Ukrayna şimdi de Kırım’a saldırırsa…”

Alice Schwarzer, Batı’yı “Rusya’ya karşı dolandırıcılık” yapmakla suçluyor.







Kadın hakları aktivisti Alice Schwarzer, Berlin’deki “Barış Mitingi” sırasında sahnede konuşuyor.

© Kaynak: Monika Skolimowska/dpa


2015 Minsk Anlaşması, Donbass’taki savaşı sona erdirmeyi amaçlıyordu, ancak sefil bir şekilde başarısız oldu. Gazeteci Alice Schwarzer, müzakerelere katılan batılı ülkelerin her halükarda kendi amaçlarının peşinden gideceklerine inanıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında bir barış planı için kesin fikirleri var.








Tartışmalı yayıncı Alice Schwarzer, Ukrayna’nın batılı müttefiklerini “Rusya’ya karşı dolandırıcılık” yapmakla suçladı. Minsk II olarak da bilinen Ukrayna’nın doğusundaki çatışmayı sona erdirmek için 2015 Minsk anlaşmasına bakıldığında, Batı ateşkes peşinde koşmadı, sadece Ukrayna’ya Rusya’ya karşı bir savaş için silahlanması için zaman vermek istedi.


Schwarzer, “Yakın zamana kadar, Bayan Merkel’in en büyük başarılarından birinin Fransızlarla birlikte Minsk anlaşmasını imzalamak olduğunu düşünürdüm” dedi. Bu anlaşma ile ateşkes sağlanacağına inanıyordu.




Kriz Radarı


Haberler dış muhabiri Can Merey ve ekibi, her Çarşamba yeni haftalık güvenlik durumu haber bülteninde küresel krizlerin gelişimini analiz ediyor.


Eski Şansölye Angela Merkel, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Ukrayna ve Rusya Devlet Başkanları Petro Poroshenko ve Vladimir Putin tarafından müzakere edilen Minsk Anlaşması, 2014 yılında imzalanan Minsk Protokolü anlaşmalarının uygulanmasını amaçlıyordu. şeyler, ateşkes ve ağır silahların geri çekilmesi.


Ateşkesin ilan edilmesinden üç gün sonra, Rus yanlısı milisler çatışmalara yeniden başladı. Ukrayna’nın işgalinden kısa bir süre önce, Kremlin başkanı Putin nihayet 21 Şubat 2021’de anlaşmanın başarısız olduğunu ilan etti.

Schwarzer, Minsk Anlaşması hakkında: “Ben buna Rusya’ya karşı bir aldatmaca da diyorum”


80 yaşındaki Angela Merkel’in Aralık ayında “Die Zeit”e verdiği bir röportaja atıfta bulunarak, “Ancak, Angela Merkel birdenbire Minsk’in başından beri yalnızca Ukrayna’ya yükseltme yapması için zaman tanımak için kapatıldığını iddia ediyor” dedi. İçinde eski şansölye şunları söyledi: “2014 Minsk Anlaşması Ukrayna’ya zaman tanıma girişimiydi. Bugün görebileceğiniz gibi, o da bu zamanı daha güçlü olmak için kullandı.” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Merkel’in açıklamalarından “hayal kırıklığına uğradı”. Schwarzer Welt’e “Görünüşe göre Batı yalnızca Ukrayna’ya ordusunu yeniden silahlandırması ve eğitmesi için alan vermekle ilgileniyordu” dedi. Ben buna Rusya’ya karşı bir aldatmaca da diyorum” dedi.

Ukrayna’da barış müzakereleri için sayısız girişimine atıfta bulunan Schwarzer, herhangi bir tarafla ilişki kurmaya niyeti olmadığını söyledi. Yazar, Nisan 2022’de Federal Şansölye Olaf Scholz’a yazdığı açık mektup, solcu siyasetçi Sahra Wagenknecht ile birlikte başlatılan ve yarım milyondan fazla destekçi bulan sözde barış manifestosu ışığında “Her şey söylendi” dedi. Şubat ayında Berlin’de çok eleştirilen “Barış Mitingi”.

Schwarzer: “‘Sağ’ nerede başlıyor? ‘Sol’ bugün hala ne anlama geliyor?”


Yayıncı, Schwarzer, hem sol hem de sağ grupların ikincisinde yer almasının “iyi bir şey” olduğunu düşündü, çünkü savaşa yönelik eleştiri “yeterince geniş olamazdı” dedi. Çoğulcu bir demokraside farklı görüşler doğaldır. Her neyse: “’Doğru’ nerede başlar? Ve ‘sol’ bugün hala ne anlama geliyor?” diye sordu Schwarzer. Ne sağcı ne de solcu radikal grupların mitingi kendileri için istismar edememesi onun için önemliydi. “Bu olmadı, çünkü saldırgan bir şekilde engelledik. Orada her türlü siyasi görüşten insan vardı.” Ve bugün hala bunun için halkın onayını alıyor.


25 Şubat 2023’te Schwarzer ve Sahra Wagenknecht, Brandenburg Kapısı’nda bir “barış gösterisi” çağrısında bulundu. Polise göre yaklaşık 13.000 kişi katıldı. Bunların arasında Anayasayı Koruma Dairesi tarafından izlenen “Compact” dergisinin genel yayın yönetmeni Jürgen Elsässer, tanınmış “Reich vatandaşları” ve QAnon komplo anlatısının destekçileri de vardı. Mitinglerin temel talepleri arasında silah sevkiyatının durdurulması ve Ukrayna’da müzakerelerin başlaması yer alıyordu. Schwarzer ve Wagenknecht’in tartışmalı “Barış Manifestosu”nu yaklaşık 780.000 kişi imzaladı. AfD lideri Tino Chrupalla da imzacılar arasındaydı.

Sarah Wagenknecht: Yıl sonuna kadar parti kurma kararı


Sol için bir başka adaylık, Bundestag üyesi Wagenknecht tarafından reddedilmişti.

© Kaynak: dpa


Röportajda Schwarzer, Ukrayna’da barış için yeni müzakereler yapılması çağrısını yineledi. Rusya’ya karşı bir zafer veya ülkenin zayıflaması bir hedef olmamalıdır. “Rusya, dünyanın en büyük nükleer silah cephaneliğine sahip gücüdür. Schwarzer, “Batı’nın yardımıyla bile Ukrayna Rusya’yı yenemedi” dedi. Ve her halükarda, Batı “bu tür yok edici zaferlere veda etmeli”. Anlaşmazlıkta, “Welt” editörü Schwarzer’i diğer şeylerin yanı sıra Ukrayna’nın endişelerini genel olarak yanlış anlamakla suçladı ve defalarca Ukrayna’nın müzakereye nasıl ikna edilebileceği ve barışın nasıl görünebileceği konusunda belirli fikirler istedi. Ek olarak, 80 yaşındaki editörü, Kremlin başkanı Putin’in vaatlerine çok fazla güveniyordu.

Alice Schwarzer Ukrayna’da barışı nasıl hayal ediyor?


Schwarzer’e göre, Ukrayna için bir barış planı dört nokta içermelidir:

  • 24 Şubat 2022’de işgalin başlamasından önce Rus birliklerinin sınırlara çekilmesi.
  • Minsk II’de kurulan Donbass’ın özel statüsünün uygulanması.
  • Yasadışı olarak ilhak edilen Kırım yarımadasının Rusya’nın özel bir idari bölgesi olarak korunması. “O zaman yarımadaların hangi ülkeye ait olmak istediğine dair BM tarafından yürütülen ve kontrollü bir referandum yapılmalı.”
  • Ayrıca: “Ukrayna tarafsızlığını ilan etmeli ki NATO üyesi olmamalı. Bunun için de Batı’dan güvenlik garantisi almaları gerekecek.” Almanya, Bundeswehr askerlerini garantör ülke olarak Ukrayna’ya da gönderebilir.
+++ Canlı blogda Ukrayna’daki savaşla ilgili tüm güncel gelişmeler +++

Schwarzer, özellikle Kiev tarafından açıklanan Kırım yarımadasının yeniden ele geçirilmesi göz önüne alındığında, savaşın tırmanması için yüksek bir potansiyel görüyor. Editör, “Ukrayna şimdi de -Putin’in koyu kırmızı çizgisi olan- Kırım’a saldırırsa, Rusya’nın tepkisinin ne olacağını bilmek istemiyorum. O zaman Almanya ve tüm Batı kaçınılmaz olarak dünya savaşının tam ortasında olacak” dedi. kadın dergisi Emma’dan. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyj geçtiğimiz günlerde Kırım’ın geri alınmasını “alternatifi yok” olarak nitelendirdi. Ancak, Ukrayna planları tartışmasız değil.

Yayıncı, savaşın patlak vermesinden yalnızca Rusya’nın sorumlu olmadığı konusunda ısrar etti ve Kremlin patronu Putin’i şeytanlaştırmaya karşı uyarıda bulundu. Soğuk Savaş’ın sona ermesinden 30 yıl sonra Avrupa’da bu büyüklükte bir savaşın nasıl patlak verdiği sorulmalı. “Elbette, bu bir Rus saldırganlık savaşı, ancak Putin’in toptan şeytanlaştırılması bizi bir inç daha ileri götürmez.” Schwarzer, “Putin’in saldırının ana nedeninin Rusya’nın güvenliği ve NATO’nun doğuya daha da ilerlemesi halinde ülkesinin tehdit altında olacağı korkusu olduğunu” varsayıyor. Ayrıca Putin, örneğin 2001’de Almanya Federal Meclisi’ndeki konuşmasıyla veya 2021’de konuk katkısıyla “barışa hazır” olduğunu göstermişti. Ancak konuşma isteği ciddiye alınmadı.

Schwarzer, Selenskyj hakkında: “Böyle tahrik edici bir dil temelde mümkün değil!”


Selenskyj ise 80 yaşındaki oyuncuyu söylemlerinden dolayı eleştirdi. “Ukrayna Devlet Başkanı Selenskyj bir yıllık savaştan sonra savaş hedefinin ‘terör devletine karşı zafer’ olduğunu söylediğinde, o zaman sadece şu yanıtı verebilirim: Özellikle biz Almanlar buna katılmamalıyız.” Nazi Almanyası, İkinci Dünya Savaşı sırasında 27 milyon Sovyet vatandaşının ölümünden zaten sorumluydu. Schwarzer, Zelenskyj’in “kışkırtıcı dili” “temelde mümkün değil” dedi.

Haberler/sic
 
Üst