Ipsos araştırması: Tüketici istediğini değil ucuz olanı alıyor

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Ipsos tarafınca gerçekleştirilen Türkiye’yi Manaya Kılavuzu Araştırması datalarına nazaran, tüketicilerin değerli bir bölümü meblağları daha uygun olduğu için indirim marketleri tercih ediyor.

Araştırmaya göre tüketici bu marketlere meskenlerine yakın olduğu için de daha fazla gidiyor. Yakınlık yüzde 65 ile bu marketlerin tercih niçinleri içinde birinci sırada yer alıyor. Öbür öne çıkan niye ise bu marketlerde fiyatların ucuz, promosyonların fazla olması. Her üç niye de 2020 yılına nazaran daha yüksek oranda belirtiliyor. Bu marketlerin markalarını beğendiği için bu satış noktalarını yeğleyenlerin oranı ise yüzde 34.

Özel markalı eserleri yeğleyenlerin oranı artıyor

Türkiye’yi Manaya Kılavuzu Araştırması datalarına göre tüketicilerin yüzde 36’sı market markalı eserleri tercih ediyor.

2018 yılına göre market markalarını yeğleyenlerin oranı 3 puan artmış durumda. birebir vakitte her 10 bireyden 4’ü; kullandıkları bu markaları almak için bilhassa o markete gidiyor. 2018 yılına kadar biraz kıymetli da olsa istediğim markayı alırım diyenlerin oranı yüzde 50 düzeyindeyken bugüne gelindiğinde bu oran yüzde 39’a kadar gerilemiş durumda. 2018-2020 yılında ucuz eser tercihi yüzde 26 düzeyindeyken 2022 yılında yüzde 31.

Tüketicilerin ucuz eserleri tercih etmesi ile birlikte itibarlı eser tercihi de azalıyor. 2020 yılına kadar her 10 bireyden 4’ü itibarlı eser tercih edeceğini belirtirken 2020 yılından beri bu eserleri yeğleyenlerin oranı azalıyor. Bugüne gelindiğinde 2018 yılına nazaran itibarlı cinsin tercihi edenlerin oranı yaklaşık 10 puan azalıyor ve yüzde 28 düzeyine geriliyor.

Fiyat hassasiyeti yüksek

Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik datalarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “Enflasyon sebebi ile vatandaşların kıymetli bir kısmı gelirlerinin ve satın alma güçlerinin azaldığını belirtiyorlar. Genel olarak önümüzdeki birkaç ay ortasında bu alanda bir düzelme beklenmiyor olması da alışveriş davranışlarına direkt yansıyor. Temel müşahedemiz fiyat hassasiyeti artmış olması. Tüketiciler her zamanki tercihlerinden fazla ucuz eserlere kaymaya başladılar. ötürüsıyla itibardan, marka değerindilk evvel eserin performansının ve fiyat-performans istikrarının daha fazla gözetilmesi ekonomik bir önlem davranışı olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda son devirde indirim marketlerine ve market markalı eserlere yönelimde artış var.”
 
Üst