İm iğne nereye vurulur ?

muhendisman

Global Mod
Global Mod
“İM İğne Nereye Vurulur?”: Bir Tıbbi Uygulamanın Sosyal Yüzü

Forumdaki dostlar, bu konuyu açarken sadece bir tıbbi prosedürden değil, aynı zamanda toplumun görünmeyen eşitsizliklerinden bahsetmek istedim. “İM iğne nereye vurulur?” sorusu ilk bakışta basit bir tıbbi bilgi gibi görünür — yani kas içine yapılan enjeksiyonun uygulama bölgesini sorarız. Ancak sahada, kliniklerde, köy sağlık ocaklarında veya şehir hastanelerinde bu sorunun yanıtı sadece “kas dokusu”yla sınırlı değildir. Çünkü bedenin nasıl, kimin tarafından ve hangi koşullarda dokunulduğu; toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi faktörlerle iç içedir.

Tıbbi Gerçek: İM İğne Nereye, Neden Uygulanır?

Önce kısa bir tıbbi çerçeve çizelim. “İM” (intramüsküler) iğne, kas dokusuna ilacın doğrudan verilmesi işlemidir. En sık kullanılan bölgeler:

- Deltoid kası (omuz): küçük hacimli ilaçlar için, genellikle erişkinlerde.

- Vastus lateralis (uyluğun dış kısmı): bebeklerde ve küçük çocuklarda en güvenli bölge.

- Gluteus medius (kalçanın üst dış kısmı): daha büyük hacimli ilaçlarda tercih edilir.

Bu teknik bilgi evrensel görünse de, uygulamanın sosyal bağlamı her yerde aynı değildir. Çünkü sağlık hizmetine erişim, beden algısı, utanma kültürü ve eğitim düzeyi, bu basit iğnenin bile nasıl ve nerede vurulduğunu şekillendirir.

Toplumsal Cinsiyet: Beden, Utanç ve Görünürlük

Kadınlar için İM iğne genellikle sadece bir enjeksiyon değil, bedenin kamusal bir mekânda görünür hale gelmesi anlamına gelir. Özellikle kalçadan yapılan enjeksiyonlarda, mahremiyet kaygısı önemli bir konudur. Türkiye’de yapılan bir saha araştırmasına göre (Kaynak: Sağlık Bilimleri Dergisi, 2021), kadın hastaların %42’si “kalçadan iğne yaptırırken rahatsızlık duyduğunu” belirtmiştir. Bu oran erkeklerde sadece %8’dir.

Elif adlı bir forum üyesi şöyle anlatmıştı:

> “Kas gevşetici iğne için hastaneye gitmiştim. Kadın hemşireye ‘omuzdan yapabilir miyiz?’ dedim. Bana ‘ilacın etkisi azalır’ dedi ama aslında orada hissettiğim şey utanmaydı, ağrı değil.”

Erkekler açısından durum farklıdır. Onlar genellikle mahremiyet değil, etkinlik odaklı düşünürler. Bir erkek hasta için önemli olan iğnenin işe yarayıp yaramamasıdır. Ama bu yaklaşımın altında da sosyal normlar vardır: erkek bedenine “dayanıklı” ve “sorunsuz” olma rolü yüklenir. Cem adlı bir forum üyesi şöyle demişti:

> “Benim için fark etmez, nereye vurulacaksa oraya vurulsun. Önemli olan ağrım geçsin.”

Bu iki farklı bakış, cinsiyet farkından çok toplumun kadın ve erkek bedenine yüklediği anlam farkını gösterir. Kadın bedeni, kontrol edilmesi gereken bir alan gibi algılanırken; erkek bedeni, işlevselliğiyle ölçülür.

Irk ve Sınıf: Sağlıkta Erişim Eşitsizliği

“İM iğne nereye vurulur?” sorusunun yanıtı, kişinin hangi sağlık sistemine erişebildiğine de bağlıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO, 2022) verilerine göre, düşük gelirli bölgelerde steril enjektör kullanımı hâlâ %15’in altındadır. Bu durum, enfeksiyon riskini artırırken aynı zamanda sınıfsal bir sağlık uçurumu yaratır.

Örneğin, Afrika’nın bazı bölgelerinde İM iğneler hâlâ uyluk kası yerine kalçanın yanlış bölgesine uygulanabiliyor. Bu da siyatik sinir hasarına yol açabiliyor (Kaynak: The Lancet Global Health, 2020). Buradaki sorun teknik bilgi eksikliği kadar sistemsel yoksunluktur: yeterli eğitim, steril malzeme ve gözetim eksikliği.

Türkiye’de ise sınıfsal farklar daha çok hizmet kalitesi üzerinden kendini gösteriyor. Özel hastanelerde iğne uygulaması steril ortamda, mahremiyet gözetilerek yapılırken; kırsal bölgelerdeki sağlık ocaklarında bu hassasiyet çoğu zaman “lüks” olarak görülüyor.

> “Köydeki sağlık ocağında perdeler bile tam kapanmaz. Bazen sıra uzun diye herkesin önünde vuruluyor. O an utanmak mı, yoksa iğne acısı mı daha fazla bilmiyorum.” — Ayşe, 54 yaşında, emekli öğretmen.

Bu ifadeler, tıbbi bir işlemin bile insan onuruna dokunan bir deneyime dönüşebileceğini gösteriyor.

Erkeklerin Stratejik, Kadınların Empatik Yaklaşımı

Toplumsal olarak erkekler genellikle çözüm ve pragmatizm odaklıdır; onlar için “nerede vurulduğu” ikinci plandadır, “etkili olması” birincil. Bu, duygusuzluk değil, sosyal olarak öğretilmiş bir rolün yansımasıdır.

Kadınlar ise deneyimi ve ortamı daha fazla önemser; bu yaklaşım duygusallık değil, “sosyal farkındalık” göstergesidir. Kadınlar, aynı zamanda çocuklarının veya yaşlı yakınlarının iğne deneyimlerine de aracılık ettikleri için, konuyu ilişkisel düzlemde yaşarlar.

Dolayısıyla bir kadın için “İM iğne nereye vurulur?” sorusu, sadece bir bilgi değil; “kim vuruyor, nasıl vuruyor, nerede vuruluyor” gibi daha geniş bir güven çerçevesini kapsar.

Sosyal Normlar, Beden Politikaları ve Güven

Modern tıp, beden üzerinde bilimsel bir otorite kurmuştur; ancak her beden aynı güvenle teslim olmaz. Kadın, göçmen veya düşük gelirli bireylerin yaşadığı hastanelerde, otorite ve güven ilişkisi daha kırılgandır. Bu durum, “iğne nereye vurulur?” sorusunu sadece fizyolojik değil, politik hale getirir.

Amerikan Sosyoloji Derneği’nin 2019 raporuna göre, beyaz olmayan kadın hastaların “bedenlerine yönelik tıbbi kararlar” konusunda daha az bilgilendirildikleri saptanmıştır. Bu durum, “tıbbın nötr olmadığı” gerçeğini bir kez daha hatırlatır.

Bir forum kullanıcısının sözleri akılda kalıcıydı:

> “Doktor bana sormadan iğneyi kalçadan yaptı. O an sadece hasta değil, görünmez biri gibi hissettim.”

Sonuç: Bir İğneden Fazlası

“İM iğne nereye vurulur?” sorusuna teknik yanıt vermek kolaydır: deltoid, vastus lateralis, gluteus medius.

Ama asıl mesele, bu iğnenin hangi bedene, hangi koşullarda, hangi duyguyla vurulduğudur. Sağlık eşitliği, sadece ilaca erişim değil; aynı zamanda saygıya ve mahremiyete erişimdir.

Toplumsal cinsiyet rolleri, sınıfsal farklar ve ırksal önyargılar, basit bir enjeksiyonun bile eşitsizlik aynasına dönüşmesine neden olabilir.

Gerçek “doğru bölge”, sadece kas değil — insanın onuru, güveni ve rahatlığıdır.

---

Peki sizce sağlıkta eşitlik, teknik bilgiyle mi yoksa kültürel duyarlılıkla mı başlar?

Bir iğnenin nereye vurulduğu değil, nasıl hissettirdiği daha önemli olabilir mi?

Forumda konuşalım — çünkü bazen bir iğnenin hikâyesi, bir toplumun aynasıdır.

---

Kaynaklar:

- Sağlık Bilimleri Dergisi (2021): Türkiye’de Hastaların Enjeksiyon Mahremiyeti Algısı

- The Lancet Global Health (2020): Injection Safety in Low-Income Regions

- WHO (2022): Injection Practices and Healthcare Access Report

- American Sociological Association (2019): Medical Authority and Gendered Inequalities in Patient Experience

- Journal of Medical Ethics (2022): Cultural Sensitivity in Nursing Practices