“Hiçbir zaman arzu nesnesi olmak istemedim”

semaver

New member
Bayan Glas, “Inga Lindström” serisi 20. yaşını kutluyor. Aslında kalıplaşmış hikayeleri (kadının erkeği araması, erkeğin kadını bulması) bu kadar başarılı kılan şey nedir?

Sadece rahatlamak ve sadece bir hikayenin tadını çıkarmakla kalmayıp, aynı zamanda güzel resimler ve harika İsveç manzaralarının tadını çıkarmak isteyen herkese burada çok iyi hizmet verilecek. Ve elbette bazı hikayeler biraz da olsa kalbinize dokunur ve zaman zaman gözyaşı dökebilirsiniz. Diziyi bu kadar başarılı kılan şeyin de bu karışım olduğunu düşünüyorum.

Demans hastası olan ve kocasına yük olmamak için onu terk etmek isteyen bir kadını canlandırıyorsunuz. Kişisel olarak nasıl tepki verirsiniz?

Anna’nın kocasını hâlâ sevmesine rağmen ona yük olmamak için onu terk etmek istemesi kesinlikle asil bir davranıştır. Kendinizi böyle bir durumun içinde bulmadığınız sürece bana sorduğunuz soruya cevap vermenin çok zor olduğunu düşünüyorum. Ama tam da bu yüzden bu rolü oynamak istedim, çünkü yavaş yavaş kendinizde bir sorun olduğunu fark ettiğinizde, örneğin aniden sola gitmek isteyip istemediğinizi bilemediğinizde bunun nasıl olması gerektiğiyle ilgileniyordum. veya doğru.

Anna (Uschi Glas) ve Henrik (Leonard Lansink), Yaz Ortası Festivali'nde romantik

Anna (Uschi Glas) ve Henrik (Leonard Lansink), Yaz Ortası Festivali’nde romantik “Inga Lindström” dizisinin “Just Love” bölümünden bir sahnede birlikte dans ediyor.

© Kaynak: Ralf Wilschewski/ZDF/dpa

Büyük unutkanlıktan mı korkuyorsun?

Elbette bazen düşünüyorsun ama korkmuyorum. Her zaman korkunun en kötü danışman olduğu ilkesiyle yaşadım. Korktuğun zaman ileri gitmek yerine geriye gidersin. Ama ben ilerlemeyi seven bir insanım.

Bunu sık sık yaşlanmak için verilen bir hediye olarak tanımladınız. Bu, özellikle kadınların yıllarına göre ölçüldüğü bir meslekle nasıl bağdaşıyor?

Sadece sevdiğim şeyi seçebilecek ve oynayabilecek kadar şanslıyım. Yine de sana tamamen katılıyorum. Erkekler genellikle yaşlandıkça daha güzel olduklarını iddia ederler. Ve bu kısmen doğru olabilir. Ancak benim işimde kadınlar için işler genellikle farklı: Yaşlı kadınlara yönelik roller nadirdir ve bu hala geçerli. Yazarlar gerçekten daha fazlasını bulabilirler. Mesela emekli bir müfettiş yerine neden ceza davalarını bambaşka bir yaklaşımla çözen emekli bir kadın müfettiş kullanılmıyor? İşimizin güzel yanı, mutlaka emekli olmak zorunda olmamamızdır. Ve eğer 90 yaşıma geldiğimde hala repliklerimi öğrenebilirsem ve ilginç bir teklif alırsam, o zaman ben de oynamak isterim.

Mesela emekli bir müfettiş yerine neden ceza davalarını bambaşka bir yaklaşımla çözen emekli bir kadın müfettiş kullanılmıyor?
Uschi Glas, TV ve film yapımlarında yaşlı aktrislere rol verilmemesi üzerine

Herkes yaşlandıkça hala bu kadar genç görünecek kadar şanslı değil.

Bunlar muhtemelen annemden ve büyükannemden aldığım genler. Shaw’un oyunundaki Eliza aslında sadece 18 yaşında olmasına rağmen 36 yaşımdayken “Pygmalion”da Eliza’yı oynama şansım oldu. Ama işin çılgın tarafı, gençken yeterince hızlı yaşlanamıyordum. 24 yaşında bir genç olarak sinemada kimliğimi göstermek zorunda kaldığım için ne kadar sinirlendiğimi hala hatırlıyorum. (güler) Daha sonra kızım Julia da aynı şeyi yaşadı ve ben de ona uzun süre genç kalmanın bir hediye olduğunu söyledim. Ama kendime dikkat ettiğimi söylemeliyim. Ben sadece formda olmak istiyorum ve bunun için bir şeyler yapmalısın. Egzersiz yapmalı, bilinçli beslenmeli ve zihinsel olarak formda kalmaya çalışmalısınız. Bu yüzden hala çok fazla egzersiz yapıyorum, çok okuyorum ve daha fazla bilgi ediniyorum ve her şeyi de yemiyorum.

Kadın imajından devam edelim: Siz her zaman kadın bedeninin nesneleştirilmesine karşı çıktınız. Etkileyicilerin bu nesneleştirmeyi kendi iş modellerine dönüştürdüğünü anlıyor musunuz?

Ahlak polisi olmak istemiyorum, herkes kendi kararını vermeli. Ancak 1968’lerde bile bedeninizi göstermenin neyin özgürleştirici olması gerektiğini anlayamıyordum. Eğer elbiselerini çıkarırsan ve bir adam göğüslerine bakarsa bu benim için özgürleşme değildir. Sen bir arzu nesnesinden, bir zevk nesnesinden başka bir şey değilsin ve öyle kalacaksın. Ve ben asla öyle olmayı istemedim.

Kişiye: 2 Mart 1944’te Landau’da doğan Uschi Glas, en ünlü Alman aktrislerden biridir. 1966’da “Winnetou ve Melez Apanatschi”de görüldü ve 1968’de “To the Matter, Sweetheart” adlı komedide korsajla görünmesi tartışma konusu oldu. En büyük başarılarını Elmar Wepper’la birlikte rol aldığı “En Güzel Yıllarımız” ve “Hamburg’da İki Münihli” dizileriyle kutladı. Kendisi ve eşi Dieter Hermann tarafından kurulan brotZeit eV derneği, Almanya genelinde 11.000’den fazla ilkokul ve özel okul çocuğunun bulunduğu 350 okula kahvaltı sağlıyor. ZDF, 1 Ekim Pazar günü saat 20.15’te Uschi Glas’la birlikte “Inga Lindström” dizisinin 100. bölümünü gösterecek.