Frank Elstner, Parkinson’a karşı masa tenisi oynuyor

semaver

New member
Düsseldorf. Frank Elstner (81) masa tenisi sopasını kararlılıkla kavrıyor. Eski “Islat, dass..?” moderatör biraz sallantılı görünüyor, ancak hedefine kesin olarak odaklanmış durumda: küçük topun hemen kazanmasına yardımcı olabileceği masa tenisi masasının karşı tarafı. Moderatör bir gülümsemeyle “Ama benim için gerçekten kazanmakla ilgili değil,” diyor ve etrafına bakıyor. “Hiç şansım yok.”

15 ülkeden farklı yaşlardan insanlar, ortak düşmanları olan Parkinson hastalığına karşı oynamak için Düsseldorf’ta bir araya geldi. Elstner’e ek olarak, Parkinson hastası 199 kişi daha Düsseldorf’ta PingPongParkinson gönüllü derneği tarafından düzenlenen Almanya çapındaki en büyük masa tenisi turnuvasına katılıyor.

“Doktordan böyle bir teşhis aldığınızda iki seçeneğiniz var. Ya umutsuzluğa kapılırsın ya da savaşırsın. Savaşmaya karar verdim!” dedi televizyon ustası Elstner. Bir olasılık: masa tenisi oynamak. Ancak spor, beyindeki sinir hücrelerine zarar veren bir hastalığa nasıl yardımcı olabilir?

Hastalık durdurulamaz

Brandenburg’daki Beelitz-Heilstätten Parkinson Merkezi’nin başhekimi ve Parkinson Vakfı yönetim kurulu üyesi Georg Ebersbach’a göre, kas titremesi, sertlik veya hareket eksikliği gibi hastalığın birçok semptomu iyi tedavi edilebilir. ilaç ile. Ancak şu ana kadar hastalık durdurulamadı. Bu nedenle ilerlemeyi yavaşlatmak önemlidir. Masa tenisi oynamanın tam olarak yardımcı olması gereken yer burasıdır – şimdiye kadar bu konuda çok az bilimsel çalışma yapılmıştır.

Ebersbach’a göre masa tenisi – dansa veya boksa benzer şekilde – Parkinson hastalığı olan kişiler için günlük yaşamda artık mümkün olmayan hareketleri mümkün kılar. Buna ek olarak, hastalığın semptomlarını ortadan kaldıran bir grup içinde oynarken topluluk deneyiminin yanı sıra genel dayanıklılık, konsantrasyon ve reaksiyon hızı eğitimi de vardır.

Köln’deki Alman Spor Üniversitesi masa tenisi araştırma bölümü başkanı Timo Klein-Soetebier, “Araştırmamız, birçok oyuncunun masada konsantre olmayı ve ince motor becerilere sahip olmayı yararlı bulduğunu gösterdi” diye açıklıyor. Klein-Soetebier, “Tamamen görsel bir perspektiften bakıldığında, birçok oyuncunun ralliler sırasında daha az titrediğini ve genel olarak motor becerilerinin daha akıcı olduğunu görebilirsiniz” diyor.

Klein-Soetebier’e göre, birçok Parkinson hastası da düzenli olarak masa tenisi oynarlarsa daha az ilaca ihtiyaç duyduklarını bildiriyor. Turnuvaya Elstner ile birlikte katılan ve sporun sadece semptomlarını azaltmakla kalmayıp onu sosyal izolasyondan da kurtardığından emin olan Heike Schoven da öyle. Çünkü teşhis konulduktan sonra ilk kez kendini çok yalnız hissetti. Sonra kendisi de Parkinson hastası olan Thorsten Boomhuis ile tanıştı.

Bir dünya şampiyonuyla antrenman yapın

Boomhuis, New York’tan dünya şampiyonluğuyla yeni dönmüştü. Orada 2019’da Parkinson hastaları için düzenlenen ilk masa tenisi dünya şampiyonasına katıldı ve eve sadece unvanı değil, konsepti de getirdi. 2020’nin başında Harry Wißler ile birlikte PingPongParkinson eV’yi kurdu. Bugün derneğin 170 temelde 1100’den fazla üyesi var ve bu eğilim artıyor.

Boomuis, “Amaç birbirinizle oynamak değil, topu birlikte oyunda tutmaya çalışmaktır” diye açıklıyor. Eğitim sadece zindelik için iyi değil, aynı zamanda etkilenenlerin çoğu için bir kendi kendine yardım ve değişim platformudur. Ancak, destek ve finansman eksikliği var.

Düsseldorf’ta artık salonda heyecan neşeyle karışıyor. Frank Elstner artık topları daha gevşek oynuyor. Bir top kaçırırsa, bu hiç de fena değil. Olayın odak noktası farklı bir mesaj. Elstner, “Örnek vermek istiyorum” diyor. “Millet, hasta olduğunuzda egzersiz yapın!”

Haberler