Fazilet Çenesiz: Seramikte hammadde sorunu var

muhendisman

Global Mod
Global Mod
En büyük kil üretiminin Ukrayna’nın Dombas bölgesinde gerçekleştirildiğini belirten Çimento Cam Seramik İhracatçılar Birliği İdare Konseyi Lideri Fazilet Çenesiz, kil arzında sorun yaşanırken talepte de artış yaşandığına dikkat çeker, en epeyce etkilenen kesimlerden birinin seramik olduğunu söylemiş oldu.

Katıldığı Bloomberg HT yayınında mevzuya ait soruları yanıtlayan Fazilet Çenesiz, “Ortada bir kriz var. Her krizde olduğu üzere bir fırsat da Türkiye’nin önünde duruyor. Ukrayna kilinin piyasadaki arzıyla ilgili önemli bir kasvet var. Ülkemiz de bundan etkilenecek, o denli gözüküyor. Lakin aslında bu krizin ortasında bir de fırsatımız var. Ukrayna killerine bir ölçü yakın niteliği olan Şile bölgesi killerimiz var. yıllardır bu killeri kullanıyoruz. Bir taraftan hammadde arzında kriz varken bir taraftan da talebinde artış var” formunda konuştu.

“Bakanlık sınırladı”

Şile bölgesiyle ilgili Orman Bakanlığı’nın verdiği karara dikkat çeken Çenesiz, “Orman Bakanlığı, arama alanlarının sonlandırılmasını, aşağı üst neredeyse mevcut hammadde alanlarının çabucak etrafından bir hudut belirleyerek büyüme alanlarının hammadde rezervi olarak kullanılmamasına sebep olan bir karar uygulamaya sokmuştu. Bu bölgedeki epeyce önemli rezervin arzedilememesine sebep oluyor. ötürüsıyla biz de bu hammaddeye ulaşamıyoruz. Buradaki rezerv hakikaten hayli fazla ve çevreci madencilik yapılıyor. Şayet bunu eskiye çevirebilirsek yahut genişletebilirsek epey önemli biçimde ihracat yapma olasılığımız var” dedi.


“Seramik kesimi İtalya ve İspanya’da süratli büyüdü”

Çenesiz’in kesime dair yaptığı kıymetlendirme de özetle şu biçimde:

“Pandemiden beri Türk seramik bölümü büyüyor. Avrupa’da önemli bir seramik üretimi var. Seramik dalı; yerli kaynaklarla yatırım yapıldığı ve yüksek katma paha oluşturduğu için bilhassa İspanya ve İtaya tarafınca önemsenen bir dal. Pandemide bu ülkeler bilhassa üretim kaidelerinde bizden daha fazla etkilendikleri için kimi pazarlarda zayıfladılar. Biz o pazarlara epeyce süratli giriş yaptık; zira sahiden müteşşebbis bir yapımız var. Bu talep bizde kalıcı olmaya başlayınca, aşağı üst bütün fabrikalarımızda küçük yahut büyük yatırımlarımız oldu. Tesis kuran yatırımcılarımız var, mevcut tesisine tevsi yatırımları yapan yatırımcılarımız var. 100 milyon metre kare ve aşağı üst 8 ile 10 milyon içinde bir ek kapasitenin oluşacağını görmekteyiz. ötürüsıyla bu yatırımlara bir hammadde muhtaçlığı var. Seramik dalı ünite bazında (kilogram ve ölçü bazında) birinci 4 ayda yüzde 10 büyüdü. Kesim meblağ bazında yüzde 37 büyüdü. Yani son periyotta Türkiye seramik mamüllerinin fiyatını arttırdı.”

Ülke menfaatine olan tahlilin, hammadde alanlarını genişletmek olduğunun altını çizen Çenesiz “Top şu anda büsbütün Orman Bakanlığında. Sayın Bakanımızın bu mevzudaki hassasiyetini biliyoruz. En kısa vakitte bu bölgenin alan genişletmesi yapılarak Ukrayna’dan boşalan alana hem Türk üreticilerinin gereksinimi olan kili üretebiliriz tıpkı vakitte daha fazlasını üreterek dünya piyasalarına ihraç ederek, ihracatta istediğimiz amaca ulaşmaya katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz. Şu anda stoklar azalıyor. Şayet Ukrayna tekrar devreye girmezse hammaddesiz kalma ihtimalimiz devasa yükseklikte; bu yüzden bu senaryoyu dikkate almalıyız” dedi.

Fiyat artışı doğalgaz kaynaklı

Çenesiz eser meblağlarının denetimi ile ilgili sorulan soruya ise “Ürünlerimizin fiyatını arttırmak hiç istemiyoruz, fakat doğalgaz meblağlarının son 1 yılda 8.2 kat artması mecburi bir kararı ortaya çıkardı. Bu bizim tolere edebileceğimiz bir artış değil. Maliyetimiz ortasında doğalgazın hissesi fazlaca büyük’’ biçiminde karşılık verdi.
 
Üst