Ciner Grubu’na madencilik alanında üç ödül

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Mükafatları sahiplerini buldu. Dokuz farklı kategoride 2021 yılında madencilik dalına katkı sağlayan kişi ve kurumlar değerlendirildi. Ciner Kümesi üç farklı alanda mükafata layık görüldü.

Madencilik kesiminin bir ortaya geldiği ödül merasimine katılan Güç Ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Gurur Kalaycı madenciliğin 2021 yılını kıymetlendirdi.

“İhracat 6 milyar doları geçti”

Kalaycı, “Maden dediğimiz vakit o kadar değerli bir şeyden bahsediyoruz ki. ömrümüz sahiden maden. 2021 yılında epeyce başarılı bir yıl geçirdik. 2021 yılı ihracatımız 6 milyar doları geçti. 2022 için de bu ivmenin devam edeceğini 7 milyar dolarları yakalayabileceğimizi hatta aşabileceğimizi iddia ediyorum” dedi.

Pandemi sebebiyle 1 yıl gecikmeli yapılan ödül merasiminde beraberinde bölümün büyümesi için talepler lisana getirildi. Yurt Madencilik Geliştirme Vakfı lideri Prof.Dr. İtimat Önal, ” Kesim giderek gelişiyor ancak bizim beklediğimiz bir gelişme değil. Yapılacak iş, inşaatın özendirildiği üzere madenciliği de özendirmek. Maden yatırımlarına bir grup kaynaklar devletin vermesi, ucuz krediler vermesi vs.. bu biçimdece Türkiye madeni ürettiği taktirde cari açığı azalacak. Zira endüstrinin ham hususu üretilmiş olacak” sözlerini kullandı.

“2 tonun üzerinde üretim”

Dokuz farklı kategoride verilen Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Ödülleri’nde Kazan Soda Elektrik Üretim A.Ş, trona madenciliği alanında en büyük satılabilir üretimiyle, mükafata layık görüldü.

Pandemiye karşın 2021 yılının fazlaca uygun geçtiğini söyleyen Soda Kazan Elektrik A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünver, “Yıllık kapasitemizin 2 ton üzerinde üretim yaparak, üretim rekoru kırdık. Sıfır ithalat girdisiyle bu işi başardık. Yarım milyar dolarlık ihracat yaparak ülkemize kıymetli oranda Döviz girdisi sağladık.” dedi

Kazan Soda’ya etraf mükafatı

Kazan Soda’nın etraf muhafaza alanındaki uygulamaları da ödüllendirildi. Soda Kazan Elektrik A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünver, “Soda külü üretiminde en çevreci olan çözelti madenciliği kullanıyoruz. Yenilenebilir güce yük veriyoruz. Önümüzdeki senelerda amaçlarımız içinde güneş ve rüzgar alanlarında yeni yatırımlarımız var. Bunlarla bir arada karbon emisyonumuzu düzgünce azaltmayı düşünüyoruz” sözlerini kullandı.

Bloomberg HT Genel Müdürü Ali Can Türkoğlu ise, basın ve yayın faaliyetleriyle madenciliğin gelişmesine yaptığı katkılar sebebiyle basın alanında ödül aldı.