Bundesbank: Ufukta resesyon ve çift haneli enflasyon var

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Bundesbank’ın iktisada yönelik Eylül ayı raporu yayımlandı.

Raporda, Alman iktisadının resesyona girdiğine dair artan işaretler olduğu belirtilerek, ekonomik faaliyetlerin sonbahar ve kış aylarında bariz biçimde daralacağına işaret edildi.

Ülkenin güç maliyetlerindeki artış, enflasyonu körüklerken, hanehalkı ve şirketler üstündeki baskıyı da artırıyor.

Alman iktisadına ait beklentilerin giderek daha da “karamsar” hale geldiği aktarılan raporda, gerçek GSYH’nin Temmuz-Eylül devrinde bir ölçü düşmesi ve düşüşün gelecek aylarda kıymetli ölçüde artmasının olası olduğu vurgulandı. Raporda, Rusya-Ukrayna savaşının bir kararı olarak ortaya çıkan güç krizi bunun ana sebebi olarak gösterildi.

Ekonomiye ait görünümün son derece bilinmeyen olduğuna dikkati çekilen raporda, “Yüksek enflasyon, güç arzı ve maliyetlerine ait belirsizlik, yalnızca gaz ve elektrik ağır bölüm ve ihracat işlerini, yatırımlarını değil, buna bağlı özel tüketimi ve hizmet sağlayıcıları da etkilemektedir.” denildi.

Karne istenmiyorsa, tüketim azalmalı

Doğalgazda arz durumunun gelecek aylarda son derece gergin kalmasının beklendiği aktarılan raporda, öbür ülkelerden gaz teslimatı ve gaz depolarının dolu bulunmasına rağmen kışın direkt gaz karnesi uygulamasından kaçınmak için hanehalkı tüketiminin değerli ölçüde azaltılması gerektiği vurgulandı.

Raporda, enflasyona karşı 9 euroluk toplu taşıma bileti ve akaryakıtta indirim üzere kimi hükümet takviye tedbirlerinin ağustos sonunda bitmesinin akabinde enflasyonun gelecek birkaç ay ortasında çift hanelere ulaşabileceğine işaret edildi.

Enerji krizi tesiri ağırlaştı

Rus güç şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru sınırı üzerinden Avrupa’ya günlük doğalgaz sevkiyat kapasitesini 27 Temmuz’da yüzde 20’ye düşürmüş, Eylül ayı başında da büsbütün durdurmuştu.

Enerji ithalatında büyük oranda Rusya’ya bağımlı olan, Avrupa’nın en büyük iktisadı pozisyonundaki Almanya, Moskova’nın Kuzey Akım 1 doğalgaz boru sınırı üzerinden gaz akışını durdurma sonucu daha sonrası güç kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

Artan güç ve besin fiyatları, Almanya’da enflasyonun Ağustos’ta bir daha yaklaşık 50 yılın en yüksek düzeyine çıkmasına niye oldu.

Temmuz’da yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, Ağustos’ta yüzde 7,9’a çıkarak birinci petrol krizinin yaşandığı 1973-1974 kışından bu yana en yüksek oranı görmüştü.
 
Üst