Bay Yen’den dolar/yen kestirimi

muhendisman

Global Mod
Global Mod
Japon para ünitesi üstündeki tesiri niçiniyle Bay Yen olarak da bilinen Eisuke Sakakibara Japonya’nın para siyasetinin ABD’den ayrışmasının artmasıyla birlikte yenin 1990’larda düzeylere gerileme potansiyeli olduğunu söylemiş oldu.

1997-1999 yılları içinde Japonya Maliye Bakan Yardımcılığı nazaranvini yürüten ünlü ekonomist Fed’in şahin, Japonya’nın ise gevşek bir para siyaseti izlemesinin yenin zayıflmasında tek ve en büyük etken olduğunu kaydetti.

Sakakibara, iki merkez bankasının izlediği siyasetler içindeki farklar giderilmeden Japon para ünitesinin üstündeki baskının azalmasının mümkün görünmediğini vurguladı.

“Piyasanın yılsonu beklentisi kurun 140-150 içinde bir yere gitmesi ötürüsıyla yenin o düzeylere ulaşması çok mümkün” diyen Sakakibara, “Kurun 150 üstüne çıkması durumunda Japonya Merkez Bankası’nın endişeleneceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yen satışı, artan tahvil getirilerinin yatırımcıları Japon para ünitesinde güçlenen dolara çekmesiyle bu yılın favori makro ticareti haline geldi.

Japonya Merkez Bankası ise para ünitesinin kıymet kaybına karşın gevşeme tercihinde ısrar ederek mevcut durumun yakın vakitte değişmeyeceğine işaret etti.

Dolar yen paritesi Mayıs ayında son 20 yılın en düşük düzeyi olan 131,35’i görürken, Japon para ünitesi son üç ayın en makus performans gösteren 10 para ünitesinden biri oldu. Yen en son 1990 Ağustos ayında 150 düzeyinden süreç görmüştü.

Bay Yen’den farklı düşünenler de var

Avustralya & New Zealand Banking Group ABD paylarının tahvil getirilerini düşüreceğini ve doların takviyesinin gerileyeceğini düşünürken, Shinkin Asset Management Japon para ünitesinin 125 düzeyine denk toparlanacağını kıymetlendiriyor. Bloomberg stratejistleri de yenin yılı 128 düzeyinden kapatacağını öngörüyor.

“Bay Yen ile farklı düşünmek tehlikeli bir durum ama burada biraz zorladığını düşünüyorum” diyen Societe Generale Kur Başstratejisti Kit Juckes, “135 düzeyini goreceğimizi düşünmüyorum. Bunun niçinlerinden biri tahvil getirilerinde görülen zirve noktasını tekrar görmemiz mümkün olsa da yüzde 3,25’in üstünü goreceğimizi sanmıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yenin düşüşü Japon yetkililerin para ünitesi hakkında yaptıkları olumlu açıklamalarla kelamlı müdahalelere niye olsa da bu ataklar düşüşe mani olma konusunda pek tesirli olmadılar.

“Yetkililerin daha büyük ölçekli bir müdahalesi epeyce mümkün değil zira para ünitesinin zayıflamasının hala mantıklı bir açıklaması var” diyen Bay Yen, “Bu izlenen para siyasetleri içindeki farktan kaynaklandı. Ben ne merkez bankasının ne Japon hükümetinin yenin mevcut kuruyla ilgili tasa duyduğunu sanmıyorum” dedi.