Avustralya Hükümeti Yerli Bayrağının Telif Hakkını Satın Aldı

AliDayı

New member
MELBOURNE, Avustralya — Yerli bir iş kadını olan Laura Thompson, 2019 yılında, telif hakkını ihlal ettiği için Aborijin bayrağının tasarımını kullanan kıyafetleri satmayı bırakmasını söyleyen bir durdurma ve bırakma mektubu aldığında şok oldu.

Gunditjmara kabilesinden olan ve Gapları Giyinme’nin genel müdürü olan Bayan Thompson, “Bütün Aborijin halkına ait olduğunu düşündüğüm Aborjin bayrağını kullandığım için yasal işlemle karşı karşıya kalacağımı bir an bile düşünmedim” dedi. Melbourne’de bir moda sosyal girişimi.

Şimdi, iki buçuk yıl sonra, Avustralya hükümeti bayrağın telif hakkını 20 milyon Avustralya doları (14 milyon dolar) karşılığında satın aldı; bu, herkesin izin almadan veya herhangi bir ödeme yapmadan amblemi giyim, ticari mal ve sanat eserleri üzerinde yeniden üretmesine izin veren bir hamle. ücret.

Başbakan Scott Morrison, Pazartesi gecesi satın alma duyurusunu yaptığı açıklamada, “Aborjin bayrağını Avustralyalılar için serbest bıraktık” dedi.


Bazıları duyurunun zamanlamasını sorguladı, Avustralya Günü’nden sadece iki gün önce, bazılarının kıtanın acımasız kolonizasyonunu ve aşırı polislik ve Yerli insanlara karşı ayrımcılık gibi devam eden sorunları hatırlatması olarak gördüğü bölücü bir resmi tatil.

Diğerleri, hükümetin bayrağın telif hakkını kontrol altına almasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Yerli ve Yeşiller senatörü Lidia Thorpe, Twitter’da yaptığı açıklamada, “Bu, bayrağımızı kullanma hakkımız için savaşan tabandan insanlar için bir kazanım” dedi. “Ama bunun topluluk kontrolüne girmeyeceğinden endişeleniyorum. Aborijin bayrağı Aborijin halkına aittir. ”

Gunditjmara kabilesinin bir üyesi olan Laura Thompson, “Bayrağı Serbest Bırak” kampanyasını başlattı. Kredi. . . Darrian Traynor/Getty Images

Sydney’deki Macquarie Üniversitesi’nde Yerli çalışmalar profesörü olan Bronwyn Carlson, Salı günü çevrimiçi yayınlanan bir makalesinde, “Aborjin bayrağının ‘serbest bırakıldığını’ söyleme – bu bize ait, Commonwealth’e ait” başlığı altında şunları yazdı:

“Sömürge halk olarak bizim bayrağımız acılarımızı ve birliğimizi içinde barındırmaktadır. Bu, “herkes için ücretsiz” bir sembol değildir. Ayrıca, Aborijin halkının her gün yaşadığı adaletsizliği ve eşitsizliği gölgede bırakan bir tür ırksal birliği ifade etmenin bir yolu olarak ulusal psişeye düzgün bir şekilde enjekte edilebilecek bir sembol de değildir. ”

Kırmızı, sarı ve siyah Aborijin bayrağı, 1971’de Yerli bir sanatçı olan Harold Thomas tarafından Aborijin hakları için bir yürüyüşe öncülük etmek için yaratıldı. Kısa sürede Avustralya’nın 500’den fazla Yerli kabilesi için birleştirici bir sembol haline geldi. Ulusal bayrak, birçok Yerli insanın gözünde sömürgeciliğin ve mülksüzlüğün sembolü iken, Aborijin bayrağı onların gücünü ve mücadelesini temsil ediyordu.


1995 yılında ülkenin resmi bayraklarından biri olarak kabul edildi ve genellikle ulusal bayrağın yanındaki hükümet binalarında ve halka açık yerlerde uçuyor. Onlarca yıldır Aborijin halkı ve işletmeleri tarafından kullanılmaktadır.

Telif hakkı federal hükümete ait olan Avustralya bayrağının aksine, Aborijin bayrağının tasarımı ve telif hakkı Bay Thomas’a aitti.

2018’de Bay Thomas, WAM Giyim ile şirkete bayrağın çeşitli giyim ve mallar üzerinde çoğaltılması için dünya çapında münhasır haklar veren bir anlaşma imzaladı. Haklar için anlaşmanın süresi belirsizliğini koruyor. Ancak şirket, spor liglerine, Yerli işletmelere ve Bayan Thompson’ın şirketi de dahil olmak üzere kar amacı gütmeyen kuruluşlara ihlal bildirimleri göndererek iddiasını agresif bir şekilde uygulamaya başladı.

Bayrağın telif hakkıyla ilgili bir meclis soruşturması daha sonra şirketin eylemlerinin “ağır” olduğu, ancak “tamamen yasal” olduğu sonucuna vardı. Şirket, yorum isteyen bir e-postaya hemen yanıt vermedi.

Yeşiller senatörü Lidia Thorpe, Aborijin bayrağının “Aborijin halkına ait olduğunu” söyledi. ” Kredi. . . Mick Tsikas/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Thompson, şirketin sahiplerinin Yerli olmamasına özellikle öfkeli olduğunu ve bir sahibinin daha önce Avustralya’daki Aborijin halkı tarafından elle boyandığı iddia edilen ancak aslında Endonezya’da yapıldığı iddia edilen bir sanat eseri satmak için bir mahkeme tarafından para cezasına çarptırıldığını söyledi.

“Hiç kimse, Yerli olmayan bir şirket şöyle dursun, bayrağın dünya çapında münhasır haklarına sahip olmamalıdır” dedi. Böylece “Bayrağı Serbest Bırak” kampanyası başlattı.


Telif hakkı anlaşmazlığı başladığında, Bayan Thompson, ihlal bildirimleri alan birçok kuruluşun WAM Giyim’e telif ücreti ödemek yerine bayrağı kullanmayı bırakmayı tercih ettiğini söyledi. Buna, oyuncuların formalarında bayrağı göstermeyi bırakan Avustralya Futbol Ligi ve Rugby Australia da dahildi.

Bayan Thompson, “Neredeyse bu telif hakkı bayrağın üzerine bir görünmezlik pelerini koymuş gibiydi ve bunun sonucunda topluluğun görünürlüğünü kaybettik” dedi. Bayrakla ilişkilendirdiğimiz o sevgi ve gururun bir kısmını kaybettik” dedi. “Artık hepimizin kullanabileceğini bildiğimize göre, o aşk geri döndü. ”

Hükümetten yapılan açıklamada, Bay Thomas’ın telif hakkını Avustralya hükümetine satmasıyla birlikte, bayrak artık Avustralya bayrağına benzer şekilde yönetilecek ve “kullanımının ücretsiz olduğu, ancak saygılı ve onurlu bir şekilde sunulması gerektiği” belirtildi.

Bay Thomas, bayrak üzerindeki “manevi haklarını” elinde tutacaktır.

Federal hükümet aracılığıyla yaptığı açıklamada, “bu düzenlemenin tüm Aborijin halkına ve Avustralyalılara Bayrağı değiştirilmeden, gururla ve kısıtlama olmaksızın kullanmaları konusunda rahatlık sağlayacağını umduğunu” söyledi. ”
 
Üst