“Atmosfer önemli ölçüde daha homofobik hale geldi”

semaver

New member
Almanya’nın tartışmaları sıkıcı hale geldi, cepheler sertleşti. Bir kültür savaşı ulusu karıştırır. Cinsiyetle ilgili, “uyanma”, incitici şakalar, “kültürü iptal etme” ve ırkçılık hakkında. Sigortalar kısa. Z kuşağı yaşlı beyaz adamlar hakkında homurdanıyor. Boomer kuşağı, azınlıklara odaklanan genç kuşak hakkında homurdanıyor. Kentli eğitimli orta sınıf, taşralı SUV sürücüleri hakkında homurdanıyor. Banliyö, iklim yapıştırıcısı hakkında homurdanıyor. FDP Yeşiller hakkında, Yeşiller CSU hakkında ve Robert Habeck kendisi ve ısınma yasası hakkında homurdanıyor.

Bu duygusal olarak karmaşık karmaşaya ışık tutmak için tek bir talk show’dan çok fazla şey istemek olurdu. Yine de moderatör Maybrit Illner, yaz tatilinden önceki son ZDF programında patlayıcı tartışmaya aydınlatıcı bir katkıda bulunmayı başardı. Bu en azından misafirleri nedeniyle değildi. Gösteriye uzun bir ara verdiği için TV’ye geri dönen biri vardı: şovmen Hape Kerkeling (58). Hostes için küçük bir darbe.

“Yalnızca benim görüşüme göre özgürlük: yeniden tartışmayı öğrenmek zorunda mıyız?” – gösterinin adı buydu. Kerkeling’in yanı sıra siyaset bilimci Düzen Tekkal (“Duyarlılıkla ilgili”), queer influencer Leonie “Löwenherz” Plaar (“Cinsiyetten sağcılar ve muhafazakarlar kadar kimse bahsetmez”) ve filozof Julian Nida-Rümelin (“Hassasiyetler arttı”) konukları arasında yer aldı. Programın ortak noktası: Bir hoşgörü yeri olarak Almanya ile ilgili endişe.

phpfa4e3f7d94201111052319.jpg

“Tabii ki bir rezaletti”: Hape Kerkeling, ZDF programı “Wetten, dass…?” pasaklı, cinsiyetçi muhabir Horst Schlämmer rolünde.

© Kaynak: dpa

Bugün işe yaramayan şakalar var mı? Örneğin, Kerkeling yıllar önce bir ziyaretçiye kalitesiz muhabir Horst Schlämmer rolünde “Wetten, dass…?” “keskin bir tavşan” olarak “organ bağışına” ihtiyacı var mıydı? Kerkeling, “Organ bağışı şakası iğrenç” dedi. “Ama bu elbette bir gülünçtü.” Horst Schlämmer rolünde “beyaz, yaşlı adam” ile dalga geçti. “Geri alacak hiçbir şeyim yok.” Ancak Horst Schlämmer rolünün bugün hala işe yarayacağından şüphe etmeye cüret ediyor. “İnsanların gülmeleri bazen boğazlarına takılır bence.” Ama bir bok fırtınasından korkmuyor. “Facebook veya Twitter kullanmıyorum ve bunu fark etmem bile.”

“Neden heteroseksüel bir erkek eşcinsel bir erkeği oynamasın”

Kerkeling, sosyal grupların, örneğin filmlerde, yalnızca aynı grubun üyeleri tarafından tasvir edilmesi ve temsil edilmesi gerekip gerekmediği sorusuna geldiğinde biraz endişeliydi. Kerkeling buna karşı. “Daha fazla dikkat ediyor olmamız değerli. Ama kendime soruyorum: Son birkaç on yılda ne oynadım? heteroseksüel erkekler Görünüşe göre onları güvenilir bir şekilde somutlaştırdım. Öyleyse neden heteroseksüel bir erkek eşcinsel bir erkeği veya bir kadını değil de bir erkeği oynamasın? İşi bu kadar özel yapan da bu.”

Maybrit Illner ile söyleşide Hape Kerkeling.

© Kaynak: ZDF/Ekran görüntüsü

Kerkeling, “Artık film yapımlarında yabancı kökenli insanların aksansız konuşmayı tercih etmesi noktasına gidiyoruz” dedi. Gerçekle örtüşmediği için bunun yanlış olduğunu düşünüyor. “Bir noktada, bir film yapımcısı olarak dizin kartlarını özelliklerle dolduruyorsunuz. Bu, yaratıcılığın ve sanatın pahasına.”

“Demokrasi ve hümanizmle bağdaşmaz”

Filozof Nida-Rümelin’den destek aldı. Filozof, “kişinin ait olduğu varsayılan topluluk kişiyi tanımlar” şeklinde bir eğilim vardır. “Bu çok tehlikeli, demokrasi ve hümanizmle bağdaşmaz. Çok sayıda kolektif kimlikte geziniyoruz, ancak bir şekilde ortaya çıkan gerilimlere katlanmak zorunda olan kişi biziz. Net bir ayrımla bunu tedavi edemeyiz.”

Bazen Weimar Cumhuriyeti’ne benzer bir zamanda yaşadığımız hissine kapılıyorum. Tanık olmak istemediğim bir şeyin arifesindeymişiz gibi geliyor.
Hape Kerkeling, şovmen

Peki nelerin gülmesine izin verilir ve nelere izin verilmez? Kerkeling, sağlıklı duyarlılıktan yana ama kültürel mutlakiyetçiliğe karşı olan tek ünlü komedyen değil. Şüphesiz bir İngiliz efsanesi olan Monty Python’un kurucu ortağı John Cleese de “Wokeness”in komik olma özgürlüğünü kısıtladığından şikayet etti. Beklenti doğruluğu yaratıcılığı öldürür. Oyuncu, stand-up ustası ve “The Office”in yaratıcısı Ricky Gervais de genç neslin politik doğruluk saplantısını bir baş belası buluyor: “Genç neslin artık gelecek nesil için yeterince uyanık kalmayacağını görecek kadar uzun yaşamak istiyorum. İşte böyle olacak.”

Ancak bu, mizah sınırlarının sorularından daha fazlasıydı. Kerkeling, kendisinin ve kocasının yakın zamanda Berlin’den Bonn’a taşındıklarını çünkü “atmosferin önemli ölçüde daha homofobik hale geldiğini” bildirdi. “Bazen Weimar Cumhuriyeti’ndekine benzer bir zamanda yaşadığımız hissine kapılıyorum. Tanık olmak istemediğim bir şeyin arifesindeymişiz gibi geliyor.”

Kültürel duyarlılık geniş bir dünyadır

Şov tematik olarak biraz düzensizleşti. Ama bu, eşyanın doğasında vardı. Irkçılık, toplumsal cinsiyet, mizah sınırları, transfobi, kadına yönelik şiddet, dünya literatüründe politik doğruluk, cinsiyet kimlikleri, politik polemikler, iptal kültürü, çevrimiçi nefret suçu, Rammstein’a yönelik iddialar – kültürel duyarlılık geniş bir alandır. Muhtemelen, nüfuz etme derinliğinin daha az yönüyle ilgili tematik sınırlama faydalı olabilirdi. Bu nedenle, açık ara en önde gelen konuk olan Kerkeling ihmal edildi.

Bu tartışma, kadınlara yönelik ayrımcılık ve sistemik ırkçılık konusunda farkındalık yaratıyor. İşte bu yüzden bu tartışmayı yapmak sağlıklı ve doğru. Bu nedenle AfD’ye oy veren kimseye yardım edilemez.
Hape Kerkeling, şovmen

Kerkeling, sosyal normları çok hızlı müzakere etmeye karşı uyardı: “Aynı anda birçok alanda eşitliği sağlamaya çalışıyoruz. Böyle bir değişime sakin bir şekilde yaklaşmalı ve mümkün olduğu kadar çok insanı da beraberinde götürmeye çalışılmalıdır” dedi. Ayrıca tartışmalı kelimelerin daha sonra literatürden silinmesine karşı da konuştu: “Örneğin, Astrid Lindgren’e radikal bir yaklaşım getirmek ve Taka Tuka ülkesini yeniden adlandırmak pek yardımcı olmuyor. Ve şimdi her kelimeye ‘içeride’ eklemek zorunda kalmamı da garip buluyorum. Bu sadece Almanya’da var.”

Kerkeling, “Bu tartışma aynı zamanda kadınlara karşı ayrımcılık ve sistemik ırkçılık konusunda farkındalık yaratıyor” dedi. “İşte bu yüzden bu tartışmayı yapmak sağlıklı ve doğru. Bu nedenle AfD’ye oy veren kimseye yardım edilemez.”

Kerkeling, TV’ye geri dönüş yapmak üzere

Konu aklında olmalı, aksi takdirde televizyondan sekiz yıl boyunca yoğun bir şekilde uzak durduktan sonra kabul etmesi pek mümkün değildi. Kraliçe Beatrix’in (“Lecker Mittachessen!”) dublörü, kalitesiz muhabir Horst Schlämmer ve sayısız başka rol, şov ve filmde Almanların kalbini kazandı. Ancak 2014’te, 50. yaş gününde, çok yetenekli Düsseldorflu bir karar verdi: O zaman gitmiş olacağım. Birkaç dublaj rolü, bir kedi kitabı (“Pfoten vom Tisch”), şeytan rolünde bir uzun metrajlı film, küçük bir seyahat dizisi ve Dunja Hayali’nin hostes olduğu Vox’ta Aralık 2021’de bir görünüm – neredeyse hepsi bu.

Ancak 2021’de Kerkeling’in yeni televizyon evi olan RTL geri dönüşünü duyurdu. Kerkeling’in 1995 tarihli TV filmi “Club Las Piranjas” mini dizi olarak RTL+ yayın hizmetinde ve daha sonra ücretsiz TV’de geri dönecek. 58 yaşındaki oyuncu bir kez daha şovmen Edwin Öttel’i temsil ediyor (“Harika olacak!”). Kesin tarihler henüz belirlenmedi.

Ara vermek herkese iyi gelir

The Talk with Kerkeling, Maybrit Illner’ın altı haftalık iyi bir yaz tatilinden önceki son gösterisiydi. 31 Ağustos Perşembe günü yeni bir sayı ile ZDF programında yer alacak. Bu gösterinin sonunda bitkinlik çöküyor. Ve ara vermenin sadece Alman talk show’una iyi gelmediği, ısı pompalarından, iklim yapıştırıcısından, cinsiyet ve enerji geçişinden bıkmış tüm ülkenin, tekrar sakinleşmek için zihinsel olarak birkaç hafta ayağa kalkması gerektiği duygusu.